AI skapar innehåll till utställning på Tekniska museet
Hem NyheterAI Artificiell intelligen skapar innehåll till utställning på Tekniska museet

Artificiell intelligen skapar innehåll till utställning på Tekniska museet

Publicerat av: Redaktionen

I utställningen Hyper Human på Tekniska museet har artificiell intelligens använts för att generera delar av formgivningen.

Nu har ett digitalt medvetande även fått kontroll över innehållsskapandet, och ger sin egen tolkning av utställningens teman.

Vid ingången till Hyper Human visar Tekniska museet hur artificiell intelligens väljer att illustrera de fem teman som utställningen handlar om – teman som är kopplade till människans allt närmare symbios med tekniken.

AI skapar innehåll till utställning på Tekniska museet

Artificiell intelligens tolkar ”artificiell intelligens”. Skapad med verktyget Midjourney. Bild: Tekniska museet

– Vi ville testa hur en AI skulle tolka de teman som utställningen tar upp – geneditering, mänskliga reservdelar, övervakning, artificiell intelligens och åldrande, säger Julia Olderius, konceptutvecklare på Tekniska museet.

En intressant förlängning av detta vore att ge AI:n helt fria händer att fylla rummet härintill genom att själv generera både bilder, skylttexter, tonsättning och utställningsform.

AI-genererade bilder är ett av höstens stora samtalsämnen på nätet, när nya avancerade tjänster som Dall-e och Midjourney blivit tillgängliga för fler. Genom att förse AI-programvaran med önskemål om motiv, färgval och estetik genererar programmet en bild. Resultatet har snabbt blivit bättre i takt med att tekniken utvecklats och tränats tillsammans med sina användare, och AI är på väg att bli ett viktigt verktyg för digitala kreatörer.

– En av styrkorna med verktygen är möjligheten att snabbt skapa bilder med mycket specifika motiv – sådana som är svåra att hitta i bildarkiv, fortsätter Julia Olderius. Behöver du en bild på fyra astronauter som firar halloween i en swimmingpool så har du den på några sekunder. Vill du ha samma bild men med julmotiv? Inga problem. Kanske hade du tänkt dig scenen tolkad i form av en oljemålning? Skriv namnet på din favoritkonstnär och låt AI-motorn göra jobbet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>