Artificiell Intelligens – Framtiden är här!

Drönare, självkörande bilar, röstassistenter och utvecklingen av robotar har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren och framstegen inom automatisering har sakta börjat förändra industrier som sjukvård, transport, försvar och finans i grunden. Samtidigt har detta drivit på utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) och vad som tidigare klassats som science fiction börjar nu bli verklighet.

Photo_Virtusa_Frank Palermo_jpg
Frank Palermo, Executive Vice President – Global Digital Solutions, Virtusa

Tungviktare som IBM, Google, Microsoft och Apple är idag pionjärer inom AI-fältet. Så här långt är IBM, med fler än 500 patent inom området, de som kommit längst. Deras superdator Watson används redan i ett 20-tal branscher och man har skapat ett ekosystem som vidareutvecklar Watson-applikationer för att bredda användningen ytterligare. Googles största investering inom AI är hittills att förvärva DeepMind Technologies, ett företag specialiserade på machine learning och avancerande algoritmer. Facebook å sin sida vill inte vara sämre och har därför i snabb takt anställt utvecklare som fokuserar på AI inom så kallad deep learning som syftar till att bl.a. analysera videos, svara på frågor och tagga folk i bilder automatiskt. Runt 17 miljarder dollar har investerats i AI sedan 2009 enligt amerikanska analytikerfirman Quid och detta är bara början.

 

Techföretagens satsningar på AI har dessutom tvingat traditionella verksamheter att följa efter. Ett exempel är Toyota som nyligen meddelade att de avsatt 50 miljoner dollar till ett samarbete med Stanford University och Massachusetts Institute of Technology (MIT) för att kunna utmana Googles självkörande bil. Samarbetet strävar efter att utveckla avancerade smarta system som uppmärksammar, förstår och agerar i komplexa trafiksituationer.

 

Även om många av investeringarna vi ser sker i utveckling av framtida lösningar finns en rad exempel där AI används redan idag. Ett exempel är den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP) som i flera år använt AI i majoriteten av sin rapportering av finansiella rapporter. Historiskt har mycket tid spenderats på att analysera företags siffror för att lyckas publicera de över 300 bolagsrapporter AP sänder ut varje kvartal. Med AI har man istället lyckats automatisera arbetet vilket gör att artiklar på 150 till 300 ord nu skapas snabbare än vad som någonsin kunnat göras manuellt. Idag kan AP erbjuda hela 4400 automatgenererade bolagsrapporter varje kvartal vilket är en markant ökning tack vare AI. Intelligenta röstassistenter som Apple Siri, Microsoft Cortana och Google Now är ett annat exempel.  Dessa funktioner underlättar mobilhantering för miljoner användare redan idag och spås i framtiden få en ännu bredare förståelse vilket kommer öka vårt användande ytterligare.

 

Vi går alltså en mycket spännande framtid till mötes när det gäller AI. Vad vi ansåg vara science fiction för tio-femton år sedan är redan nu allmänt tillgängliga lösningar. Hur utvecklingen kommer se ut de kommande tio åren kan vi bara spekulera i, men var beredd på att höja på ögonbrynen både en och två gånger de närmsta åren.

 

Frank Palermo, Executive Vice President – Global Digital Solutions, Virtusa.

 

Post Comment