Aruba Atmosphere 2018

Arubas årligt återkommande EMEA baserade event, Atmosphere, hölls i år i vackra Kroatien.

Aruba Atmosphere 2018 1IT-Kanalen var på plats för att titta närmare på företagets utveckling i stort, produktutvecklingen och så klart prata närmare med några nyckelpersoner under ett event som lockat deltagare från över 50 länder inklusive US, Australia och Ecuador med många flera.

Valet av plats, Amadria park, var även noggrant utvalt då detta är en fantastisk anläggning som satsar mycket på den digitala transformationen och som bland annat erbjuder en unik infrastruktur med över 400 trådlösa accesspunkter som säkerställer total åtkomst från anläggningens alla hörn vilket omfattar allt från rummen till strandbaren.

Teknisk bakgrund

Efter den inledande Keynoten så fick vi bland annat en mycket intressant intervju med Keerti Melkote som är en av grundarna och President på Aruba. Keerti berättade att grunden till dagens Aruba delvis växta fram under hans tid på bland annat Intel och Cisco där han arbetade under dryga tio år efter college.

– Under denna tid så låg fokus, helt naturligt på kabelbaserade nätverk. Vi hade inte samma utbud av trådlösa anslutningar och den mobila eran hade inte börjat, så mitt fokus var att bygga nätverk och switchar. Men samtidigt så tänkte jag mycket på vad nästa steg skulle bli och vi hade så klart under flera år börjat jobba med den mobila sidan men skillnaden mot den privata sidan var stor. För företag handlade det fortfarande om att vara fast uppkopplad med både datorer och telefoner. Detta ledde fram till tankar om att utveckla lösningar som skulle göra arbetsstyrkan mer mobil och framför allt säker vilket var ett av dåtidens stora bekymmer. Resultatet blev Aruba, berättar Keerti.

Aruba Atmosphere 2018 2
Keerti Melkote, grundarna och President på Arub

–  Vi började vår bana med att ansluta bärbara enheter till Enterprise av olika slag och storlek, allt med hög säkerhet. Men sedan kom Iphone och även Ipad vilket förändrade allt. Företag och användare kunde helt plötsligt ansluta mobila enheter till företagens nätverk via WiFi och i takt med att fler och fler appar lanserades så förändrades marknaden och så även vår vision och arbetssätt och vi gick till stora delar över mot denna marknad, fortsätter Kerrti.

–  Ser vi i stället framåt så handlar det mesta om användarupplevelsen och vad användaren kan tjäna på att arbeta på olika sätt. Primärt inte sett till pengar utan mer om just upplevelsen och friheten både på jobbet och privat. Allt ska och kommer att bli mer sömlöst och naturligt, precis som vi idag exempelvis kan använda mobilen för att checka in på flyg eller anpassa våra hotellrum redan innan vi kommer fram. Vi kommer även att se en utökad digital arbetsplats där vi kan jobba från den plats vi är för stunden vilket kommer att öka produktivitet och även skapa en bättre harmoni för de anställda.

En AI baserad mobile first arkitektur

Ett av årets teman var vidareutvecklingen av företagets sedan tidigare kända Mobile First arkitektur och arbetssätt som fokuserar på den ständigt växande mobila sidan av dagens arbete. Denna har kompletterats med en AI baserad analysmotor kallad NetInsight för att säkerställa och optimera nätverksprestanda.

Aruba Atmosphere 2018 3

NetInsight använder maskinlärning för fortlöpande övervakning av nätverket och ge en bättre förståelse för bland annat avvikelser för att i näste skede ge rekommendationer hur nätverket bör optimeras för dagens mobila- och IoT baserade arbetsmiljö. För att ta detta ytterligare ett steg har Aruba inlett samarbete med flera parter för att bygga framtidens smarta digitala arbetsplatser som kombinerar en optimal personlig anpassning med högsta säkerhet, ergonomi, och full kontroll över allt från exempelvis belysning till hela konferensrum inklusive multipla, simultana, konversationsapplikationer.

– Vi strävar hela tiden efter att hitta lösningar för att öka produktiviteten men samtidigt se till att öka både användaren och arbetslagets totala upplevelse. Detta genom att göra det enklare att samarbeta och skapa en mer konkurrenskraftig lösning för Edge-enheter bland annat genom att låta användaren själv välja vilken enhet han eller hon vill arbeta med samtidigt som säkerheten hålls på högsta nivå berättar Morten Illum, VP EMEA på Aruba.

Intelligent switch

Som en del i ovan nämnda strategi så presenterades även Aruba en helt ny Switch med namnet 8400. Denna switch som lanseras med världens mest avancerade operativsystem i ArubaOS-CX är inriktat mot den moderna mobila, molnorienterade och IoT baserade värld vi lever i.

För att lyfta fram några av switchens mest intressanta funktioner ser vi en automatiserad och regelbaserad hantering som via realtidsbaserad kontroll kan hitta problem, analysera trender och skapa en prediktiv förståelse som gör det enklare för administratörer att undvika problem, öka säkerheten och optimera prestandan. Dessutom är Aruba 8400 helt programmerbar tack vare inbyggt stöd för Phyton och REST baserade APIer för varje funktion. Detta underlättar implementeringen i redan befintliga infrastrukturer.

Tack vare flexibiliteten från Virtual Switching Framework ger switchen dessutom en extrem flexibilitet genom att erbjuda allt mellan 512 10GbE, 128 40Gbe eller 96 100 Gigabit Ethernet portar vilket gör detta till en optimal stomme i alla moderna företags infrastrukturer.

Förbättrad säkerhet

Aruba Atmosphere 2018 4
Morten Illum, VP EMEA på Aruba

Med en ständigt växande digital hotbild så är självklart även ett komplett skydd ett område som Aruba lagt ner mycket fokus på. Till årets event presenterades den senaste uppdateringen i form av Aruba 360 Secure Fabric. Detta är en analysdriven tjänst för att upptäcka olika former av attacker och underlätta för Enterprise av alla storlekar att vidta riktiga motåtgärder.

Lösningen omfattar flera delar. Däribland Arubas IntroSpect UEBA lösning som är ett helt nytt verktyg för att övervaka och identifiera olika attacker. Systemet använder sig av maskininlärning för att hitta förändringar i enheternas beteende vilket indikerar en attack. Baserat på olika nivåer av så kallade riskpoäng som genererats av analysen så kommer varje ärende att få rätt prioriterad hantering.

Detta kompletteras sedan med Aruba ClearPass, en policybaserad säkerhetslösning för automatiserad responshantering och Aruba Secure Core som är en säkerhetslösning som finns integrerad i Arubas alla WiFi accesspunkter, trådlösa kontrollers och switchar för en komplett säkerhetslösning.

– IoT som helhet är mycket svårare att skydda då de inte kan hantera program med mera på samma sätt om mobiler eller datorer. Men genom att använda realtidsanalys av beteendet av nätverk och enheter så kan vår lösning hitta dessa hotbilder och avfärda hoten innan de drabbar hela nätverket, berättar Keerti.

– Vi har tidigare nämnt två kärnområden; användarens upplevelse och säkerheten och när det kommer till den senare så handlar inte detta bara om en brandvägg utan det är så mycket mer. Det handlar om hur vi ska hantera de inkommande delar som vi inte har någon kännedom om, hur kan vi titta på både användarens och nätverkets beteende för att skapa en säkrare miljö på snabbast möjliga sätt. Vi ska inte behöva ha tusentals olika lösningar eller sätta restriktioner om att bara en typ av enhet får användas, detta begränsar vår och användarnas frihet. Men med Aruba 360 Secure Fabric får vi både den flexibilitet och säkerhet som vi alla önskar, avslutar Morten.

Ny kund

Aruba Atmosphere 2018 5
Michael Cole, CTO Ryder Cup

Varför valde ni Aruba som leverantör?
“För deras långsiktiga kundrelationer och att de kan leverera bästa lösningen för oss på European Tour. Detta baserad på modulära lösningar, robust säkerhet och en integrerad styrplattform som ger ledande kapacitet för åtkomstkontroll, beaconing-teknik och tredje part app utveckling”.

Vilka är de största utmaningarna för dig som CTO?
“Investera i teknik för att omstrukturera vårat interna system för turneringsadministration, flytta äldre system till molnet, större kapacitet för att stödja API-arkitekturen”.

-Ryder Cup 2018 kommer att stödjas av HPE Aruba och de kommer vara våran officiella leverantör av teknikinfrastruktur och tillsammans med sitt utbud av partners. Ska de hjälpa oss att förbereda och leverera en världsklassplattform på Le Golf National, avrundar Michael Cole, CTO Ryder Cup.

Läs även Aruba Atmosphere 2017: https://it-kanalen.se/aruba-emea-atmosphere-2017-paris-disneyland/