As-a-service – ett nygammalt koncept som fortsätter att växa
Hem Nyheter As-a-service – ett nygammalt koncept som fortsätter att växa

As-a-service – ett nygammalt koncept som fortsätter att växa

Publicerat av: Redaktionen

Vi har alla hört talas om och troligen även, i någon form, använt oss av någon av de olika X-as-a-Service-lösningar som finns tillgängliga.

As-a-service – ett nygammalt koncept som fortsätter att växa 2X-as-a-Service eller X som en tjänst på svenska är enkelt uttryckt och kort sammanfattat lösningar, hårda som mjuka, som vi hyr in när och var vi behöver dem. Begreppet som sådan har även delvis förändras under sin tid och i takt med att det blivit lite av ett modebegrepp så har även de ursprungliga ramarna breddats.

Kort bakgrund

Den första tjänst som blev vedertaget var SaaS eller Software as a service vilket är en modell där användare betalar för program som hostas på en fjärrdator vilket i dagsläget mer eller mindre är synonym med molnbaserad datorkraft eller Cloud Computing. Idag finns flera typer av SaaS lösningar men en stor del utgörs av CRM lösningar, men även office, olika meddelandetjänster, antivirus och CAD program med mera kan baseras på samma typ av lösning. Det som enar dem är att programmet i sig inte ligger på den lokala datorn utan överförs via nätverket (oftast internet).

En intressant anekdot i detta sammanhang är att grunden för SaaS faktiskt kommer från 60-talet. En tid då dator både var stora och enorm dyra och få företag hade råd att investera i dem. Detta ledde till att dåtidens SaaS föddes men under namnet time sharing system. Enkelt utryckt så var detta dumma terminaler, utan egen CPU, som via nätverket anslöts till en stordator. Indata kom här från terminalen (dagens dator) och färdades via nätverket (dagens internet) till stordatorn (dagens moln) där data hanterades för att sedan returneras till terminalens skärm.

Denna trend fortsatte sedan under flera år och omfattade faktiskt även delvis den första tiden av internets era när vissa tjänster koppla upp mot en server via modem. Men i och med att datorer blev mindre och billigare så försvann denna typ av lösningar för att så, ungefär 2012, på allvar återuppstå men nu som dagens SaaS lösningar.

Alternativa As a Service-lösningar

Nu är det som sagt inte bara SaaS som existerar utan med åren så har allt flera tjänster presenterats. En av de första av dessa, som många gånger förbises, är DBaaS. Med dessa tjänster får användare olika former av tillgång till databaser utan att behöva sätta upp vare sig fysik hårdvara eller program eller optimera datorn för detta ändamål. Tjänsten är oftast väldigt strukturerad och betalningsmodellerna kan vara baserade på både datamängd eller anslutna databaser.

Två andra tjänster som är mer eller mindre används på samma premisser och som tillsammans med SaaS bildar de olika byggblock som behöver för en molnleverans är följande;

  • Infrastructure as a service (IaaS). Detta är grunden i alla sorters moln och IT som tjänst-leveranser och omfattar serverutrymme, nätverk, lastbalansering, lagring och säkerhet vilket ger en extremt flexible och skalbar grund för alla moln.
  • Platform as a service (PaaS). Detta är pusselbiten mellan hårdvara och mjukvara vilket omfattar; operativsystem, programinfrastruktur och annan underliggande programvara vilket gör det möjligt att utveckla, bygga, testa och driftsätta applikationer utan att behöva den lokala IT-infrastrukturen.

Till detta finns även ytterligare en form av SaaS som vi alla använder utan att tänkte på det. Men denna gång i form av Storage as a service. Denna omfattar alla typer av molnbaserad lagring i alla dess aspekter.

Lite hårdare As a Service-lösningar

Sedan så kommer vi till en förkortning som har helt olika innebörd och detta i form av DaaS där D kan stå för Desktop, Device, Diagnostics eller Data (eller annat). Utan att rangordna dessa eller säga vad som är rätt eller fel så vill vi lyfta fram en snabbt växande lösning.

Tanken med denna är att underlätta för både mer mobila kontor men även för kontor/företag som behöver skala upp och ner sett till både personal och enheter och program. Genom att, baserat på behov, kunna hyra den utrustning med de program och tjänster som behövs för ett projekt eller andra mer tidsorienterade projekt så kan slipper företag binda upp kapital över lång tid till enheter som sedan kanske inte används.

Detta var några av de vanligaste modellerna men nya lanseras hela tiden där vi bland annat börjat se mobile backend as a service (MBaaS) gällande den mobila sidan och managed software as a service (MSaaS) som lite påminner om en flexibel, molnbaserad outsourcing.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>