Åsa Schwarz släpper pocket om vårt sårbara digitala samhälle

Visste du att det finns sju personer i världen som har särskilda nycklar till internet? Och att en av dem är från Sverige?

Åsa Schwarz släpper pocket om vårt sårbara digitala samhälle 1
Åsa Schwarz

Den verkligheten ligger till grund för Åsa Schwarz gastkramande thriller i äkta hackermiljö, De sju nycklarna, som släpps i pocket 15 juni. Efter den stora debatten om cybersäkerhet och Transportstyrelsen är den aktuellare än någonsin.

Yellowbird, som bland annat har producerat Millenum-serien, har köpt filmrättigheterna och är i hög färd med att leta manusförfattare till filmen visar ytterligare hur högintressant berättelsen är.

– Den här berättelsen har jag tänkt på i många år, ända sedan första gången nycklarna användes år 2010. Med dem som utgångspunkt är det lätt att visa hur sårbart samhället är i dag, säger Åsa Schwarz.

De sju nycklarna handlar om Rebecka, en av sju internationella IT-profiler som bär nyckeln till internet. IT-profilerna träffas regelbundet i Washington för att uppdatera systemet som styr internettrafiken. Om de inte gör det kommer nätet att gå ner och alla moderna samhällen gå under. När nyckelbärare efter nyckelbärare blir utsatta för attentat förstår Rebecka att hon måste gå under jorden. Med sina extrema hackerkunskaper gör Rebecka och hennes följeslagare allt för att lösa gåtan. Spåren pekar åt alla håll: kinesiska underrättelsetjänsten, nynazistiska organisationer och NSA.

– En hel del platser, system och människor har jag hämtat från verkligheten. Sedan har jag ändrat på dem en hel del för att passa berättelsen, berättar Åsa Schwarz.

2017 fick Åsa ett särskilt erkännande för sina kunskaper, då hon blev utnämnd till Årets säkerhetsprofil på den stora Säkerhetsgalan. Hon brinner för att experimentera i gränslandet mellan teknik och författande. Därför var hon också den första i Sverige som publicerade sina noveller i mobilen, samt gjorde världens första Facebook-thriller.