Åsikt: Glöm BYOD – det är BYCD som gäller

Få tekniktrender har under de senaste åren utvecklats så snabbt på företagsmarknaden som Bring Your Own Device (BYOD) och även om konceptet är trevligt för de anställda är det inte helt riskfritt för de företag som erbjuder BYOD, hävdar Lenovos Pasi Välimaa som vill vända på steken.

 

Pasi Välimaa, Lenovo.
Pasi Välimaa, Lenovo.

Det är inte bara datasäkerheten i enheter som anpassats för konsumentbruk som är ett problem, utan frågan gällande vem som bär ansvaret om en enhet blir stulen eller förloras, företaget eller den anställde, uppstår också. Vem bär ansvaret och måste täcka kostnaden då en anställd laddat ner en film som öppnar upp datorn för attacker, då datorn också bär på företagskritiska dokument som sprids på grund av nedladdningen?

Denna spridning av enheter innebär att företagen måste anpassa sin företagsstruktur, modeller och strategier för skydd, vilket är dyrt och sätter stor press på företagens IT-avdelningar.

Företagsdatorn blir privat

Jag är därför en förespråkare av det som de flesta kallar för ”Choose your own device”, men som jag hellre kallar ”Bring your company’s device” (BYCD). Detta för att betona vikten av att förse sina anställda med IT-produkter som de gärna vill använda privat, snarare än att bara välja valfri IT-produkt (som i CYOD). Anställda uppmanas därigenom att ta med företagets enheter hem och på så vis blir den anställdes arbetsdator och privata dator ett.

Den nya tekniken har inneburit att arbets- och privatlivet integrerats allt mer och företagen måste ta sitt ansvar och underlätta denna integration, så att anställda inte tycker att det är omständligt med att konstant ha med sig två enheter – en privat och en från jobbet.

Ett annat problem med BYOD-konceptet är att det uppstår en härva av olika system som ofta är mycket svårt för IT-avdelningar att hantera. Med BYCD har varje medarbetare med samma programvara och operativsystem, så att de kan säkra och hantera enheterna ordentligt. Dessutom kan IT-avdelningar använda samma verktyg för fjärrstyrning och fjärrhjälp, vilket ofta är svårt vid BYOD. Tack vare BYCD-konceptet kommer företagen i det långa loppet spara både mer tid och pengar.

Växande trend

Dessutom kommer BYCD-trenden att öka med Windows 8.1, då fler såväl datorer som självklart surfplattor har pekskärm. Lättburna enheter som surfplattor och enheter som är laptopar och surfplattor i ett har visat sig mycket populära bland anställda. För fjärde kvartalet i rad har vi sålt fler smarttelefoner och surfplattor (59 miljoner) än datorer (55 miljoner) och ökat intäkterna för mobila enheter till 13 procent av de totala intäkterna, vilket är en ökning från 9 procent i fjol. Detta är ett tydligt tecken på att allt fler använder sig av surfplattor och smarttelefoner till det som man tidigare endast kunde använda dator till. Speciellt på företagsmarknaden ser vi en enorm efterfrågan på touch-produkter.

Men, för att erbjuda anställda BYCD krävs följande av svenska företag:

1.  Att den anställda får välja bland en stor mängd IT-produkter i olika formfaktorer – enheter som också är populära bland konsumenter.

2. System som kan hantera alla olika typer av enheter för enkel integration, inom ett operativsystem som hart ett brett urval av produkter.

3. Ett urval av IT-produkter som är det vi kallar för ”multi-mode” – det vill säga som kan användas såväl som PC som surfplatta, med specifikationer som garanterar hög säkerhet samt hållbarhet.

Lägre kostnader än BYOD

Då företagen själva väljer de anställdas utbud av IT-enheter, kan de också lätt kontrollera om en enhet uppfyller kraven för funktionalitet och framför allt säkerhet. Detta koncept kommer initialt innebära fler investeringskostnader än BYOD, men besparar samtidigt IT-avdelningar kostnader kring säkerhet och bättre hantering och skydd av företagsdata. På sikt blir det även billigare än BYOD.

Det är nu dags att slänga ut BYOD ur företagen – det är för dyrt och osäkert. Samtidigt måste vi tillmötesgå de anställdas vilja att använda samma enhet på jobbet som privat. Det kan man göra på ett effektivt och säkert sätt via BYCD.

Pasi Välimaa, Solutions Technologist och ansvarig för företagsprodukter på Lenovo Sverige

Post Comment