Vi träffade Richard Schumacher för att få höra vad som händer på Atea. Resultatet blev ett mycket trevligt och informativt möte med fokus på hållbarhet.
Han är ansvarig för försäljning av IoT & Data Analytics inom affärsområdet Innovation sedan den 1 september 2018. Han är redan bra påläst på Ateas spännande lösningar och det är med ett äkta engagemang som han presenterar några av dem för oss.
Morgondagens informationsteknologi
Atea har idag runt 2 500 anställda i Sverige fördelade på 36 kontor. Cirka 1 200 arbetar som konsulter. Enheten består av 110 personer och då räknar han med de som arbetar med IT-säkerhet inom Atea Innovation. Affärsområdet IoT & Data Analytics ansvarar för utveckling av lösningar för kunder inom AI, Automation (RPA), Business Intelligence samt Internet of Things (IoT).
”Vi arbetar med lösningar för morgondagens verksamheter och du kan nästan ta på den nybyggaranda som präglar vårt arbete”, säger Richard stolt.
Han vill vara med och lyfta Ateas varumärke och tydliggöra deras roll inom den pågående digitaliseringen.
”En fördel med att vara relativt ny på bolaget är att jag har en bra bild av hur Atea uppfattas på marknaden och i vilken grad som den bilden stämmer överens med hur vi vill upplevas”, förklarar han.
Lösning för att bidra till en bättre skolmiljö
Richard berättar om ett av Ateas alla konkreta exempel på när de har tagit fram lösningar för deras kunder i olika branscher. Ateas Smart Skolmiljö är en tjänst som vänder sig till förskolor och skolor. Det är en IoT-lösning som bygger på att man placerar ut sensorer i skollokalerna för att mäta ljudnivå, temperatur, luftkvalitet samt rörelser. Resultatet av mätningarna sammanställs i en lättförståelig grafik och presenteras i en applikation som man behöver logga in i för att få se resultaten.
Elevernas lärande påverkas självklart av den miljö som finns på skolan. Han berättar om Skolsta förskola i Enköping där man har implementerat Smart Skolmiljö. Där såg man tidigt värdet av att få information om bland annat luftkvalitet och ljudnivå. I en förlängning hoppas man kunna koppla ihop systemet med skolbyggnadens reglersystem för till exempel ventilation.
”Vetenskapliga studier visar på att barnens välmående och framgång i lärandet påverkas negativt om luftkvaliteten är för dålig. Detsamma gäller för ljudnivån. Det är inte alltid lätt att göra den bedömningen av skolans personal. När de reagerar har det kanske varit för dåliga värden under en längre tid”, berättar Richard.
Var är rullstolarna?
Ett annat område där Atea har utvecklat lösningar som underlättar för verksamheter är sjukvården. Även här är det i grunden det enkla och det smarta som möts i en skön symbios.
”På sjukhusen finns det en personalgrupp i form av transportörer som arbetar med att förflytta utrustning från en avdelning till en annan. Vi har tagit fram en lösning där rullstolar utrustas med en så kallad ”tagg” som skickar en signal om var de befinner sig. Information om positionen visas i ett verksamhetssystem och personalen kan snabbt se var närmaste rullstol finns. En transportör kan annars behöva leta i cirka 20 minuter och detta sparar flera timmars sökande per arbetspass och transportör. Av bara farten har man dessutom fått ett bättre stöd för inventariekontroll. Region Gävleborg är en av aktörerna som ligger långt fram inom detta område”, förklarar Richard.
En annan tidstjuv
Han fortsätter med att berätta om en annan lösning som de tog fram för Tetra Pak. Även här rörde det sig om att hantera de tidstjuvar som finns på våra arbetsplatser. En av de anställda informerade företagsledningen om att det tog i snitt 15 minuter för den anställde att hitta en ledig parkeringsplats vid ankomsten till arbetet. När de sedan räknade ut hur mycket tid som personalen lade på detta sökande varje dag var det enkelt att inse att det fanns stora tidsvinster i ett IT-stöd för parkeringsplatsen.
Atea tog fram en lösning som minskade tiden som bilförarna behövde åka runt och leta efter lediga parkeringsrutor genom att ge dem information i realtid. Förutom att tidsvinsterna blev stora minskade frustrationen hos medarbetarna som tidigare började sina arbetsdagar med ett dåligt humör.
Brinner för hållbarhet
Richard avslutar med att berätta att Atea brinner för hållbarhet och ger som ett exempel att flera av deras lösningar använder Lora-teknik, något som bland annat har gjort sophämtning mer miljöeffektivt. Genom att utrusta sopkärl med en Lora-sensor informeras sophämtare om vilka kärl som är fulla och behöver tömmas. På så sätt kan sopbilen korta sin rutt och minska sina utsläpp. Att optimera dessa rutter är ett exempel på hur datainsamling kan bidra till värdeskapande för verksamhet såväl som miljö.
Innovation är som sagt namnet på Richard Schumachers nya affärsområde.