Hem ÅTERFÖRSÄLJAREATEA Atea och Microsoft i fördjupat samarbete

Atea och Microsoft i fördjupat samarbete

Publicerat av: Redaktionen

Atea Sverige och Microsoft Sverige utökar sitt samarbete när Microsoft öppnar nya datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp under 2021.

Atea och Microsoft i fördjupat samarbete 3Samarbetet innebär att Ateas kunder får tillgång till snabbare molntjänster i säkra och hållbara datacenter på svensk mark.

– Det har aldrig tidigare investerats så mycket i it-infrastruktur i Sverige, och detta är den i särklass största Microsoft-satsningen hittills. För Atea innebär detta att vi fortsätter att utöka vår kompetens. Bara i år har våra konsulter tagit 235 nya certifieringar inom Azure och totalt har våra specialister drygt 5500 Microsoft-certifieringar. I och med Microsofts nya datacenter och molntjänster fortsätter självklart satsningen, säger Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea Sverige.

Atea och Microsoft har sedan många år ett nära samarbete, där Atea har högsta certifiering som så kallad Guldpartner. Under 2021 fördjupas samarbetet ytterligare, när Microsoft öppnar en datacenterregion i Sverige med anläggningar i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. I en tid då många verksamheter genomgår en digital omställning, med pandemin som katalysator, är detta ett välkommet besked.

Genom Microsofts datacenter kan Ateas kunder behålla sin data i Sverige, på anläggningar med starkt fokus på dataskydd och driftsäkerhet. Det underlättar för organisationer som har krav på att deras data ska stanna inom landet, och för applikationer som inte klarar alltför långa geografiska avstånd. En aspekt av det fördjupade samarbetet är att Atea signerat en avsiktsförklaring om att flytta delar av sitt eget datacenter till Microsoft Azure.

– Molnlösningar innebär enorma möjligheter för svenska företag och offentlig sektor, med alltifrån nya tjänster och skalfördelar till ökad effektivitet och sänkta kostnader. Inom välfärden kan molnlösningar exempelvis minska administrationen och frigöra tid för personalen. Nu är det viktigt att fler verksamheter drar nytta av molnet så att Sverige inte halkar efter i den globala konkurrensen, säger Carl-Johan Hultenheim.

Hundra procent förnybar energi
Microsoft har varit koldioxidneutralt sedan 2012 och har i enlighet med företagets nya hållbarhetsmål ambitionen att bli koldioxidnegativa senast 2030. Microsofts svenska datacenter kommer drivas på hundra procent förnybar energi och har en hållbar design som är en viktig del i att uppnå företagets hållbarhetsmål. Atea utsågs till årets hållbarhetspartner på Partner Inspiration Day 2020. Det fördjupade samarbetet innebär att näringsliv och offentlig sektor kan minska sin klimatpåverkan kraftigt genom att välja molnbaserade lösningar i stället för lokala servrar.

–Vi är glada över att fördjupa samarbetet med Atea då vi är övertygade om att framgångsrik digitalisering kräver öppenhet och samarbete. Tillsammans skapar vi nya möjligheter som stärker Sveriges konkurrenskraft och innovationsförmåga genom digitalisering och en hållbar klimatomställning, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>