En konst att skriva bra ansökningar
Hem Teknik Att skriva bra ansökningar är en konst

Att skriva bra ansökningar är en konst

Publicerat av: Redaktionen

IoT Sverige har öppnat utlysningen för 2022;

IoT för innovativ samhällsnytta. Möt Gustaf Ulander på Skellefteå kommun som delar med sig av sina erfarenheter av att ansöka om extern finansiering för innovationsprojekt inom en kommun.

I potten för IoT Sveriges utlysning finns trettio miljoner krononor som ska gå till nya och innovativa IoT-lösningar inom offentlig sektor. IoT Sverige har sedan programmet startades finansierat över hundra projekt. Men hur går man egentligen från tanke till handling? Från att ha en riktigt bra projektidé till att faktiskt sätta sig ned och skriva den där ansökan?

Grunden är en riktigt bra projektidé

IoT Sverige fick en pratstund med Gustaf Ulander, utvecklingsledare på internationella enheten på Skellefteå kommun. Han har stor erfarenhet av att för kommunens räkning ansöka om extern finansiering, både för mindre projekt på ett par hundra tusen till mångmiljonprojekt.

En konst att skriva bra ansökningar–Till att börja med behöver det finnas en riktigt bra projektidé i botten. En idé som utgår från ett verkligt behov som verksamheten känner igen och som behöver en lösning, säger Gustaf Ulander.

En annan viktig del handlar om att förankra projektidén i verksamheten. Skellefteå kommun har beviljats medel för flera projekt finansierade via IoT Sverige. Flertalet av dem är innovationsprojekt inom äldreomsorgen.

–Förankringsarbetet tar ofta längre tid än man tror. För oss har det varit avgörande att få med såväl verksamhetsutvecklingsledning som medarbetarna i äldreomsorgen. När man riggar projekt är det lätt att underskatta omfattningen av olika arbetspaket och andra insatser, menar han.

Ytterligare en erfarenhet kring förankring är att det krävs ännu mer tid när flera kommuner ingår som projektparter. Sveriges kommuner är olika organiserade och har olika förutsättningar och infrastrukturer kring exempelvis äldreomsorg, något man tidigt behöver identifiera och ta höjd för i projektet, menar Gustaf.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>