Åtta IoT-utmaningar att fokusera på under 2018
Hem KRÖNIKA Åtta IoT-utmaningar att fokusera på under 2018

Åtta IoT-utmaningar att fokusera på under 2018

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] I år blir året när Internet-of-Things (IoT) blir vardagsmat. Under 2018 kommer vi att se mer uppkopplad teknik än någonsin tidigare.

Åtta IoT-utmaningar att fokusera på under 2018 2Gartner förutspår att IoT-tekniken år 2020 kommer att finnas i 95 procent av all elektronik för nya produkter1.

I samband med utbredningen av IoT ser vi flera utmaningar som måste övervinnas innan vi kan förverkliga teknikens fulla potential. Jag går igenom dem nedan. Samtidigt kan man konstatera att industrin förändras snabbt och den goda nyheten är att många av de hinder som fanns tidigare nu kan undanröjas.

1. Prislappen – För bara två år sedan var kostnaden för en LTE-modul ungefär 30 dollar. Det är mer än för många av de anslutna enheterna. Dessa kostnader sjunker nu snabbt. För närvarande är LTE-M-moduler tillgängliga för 7,50 dollar, inklusive SIM-kort2. I takt med att den nya tekniken breder ut sig förväntas kostnaderna gå ner ytterligare.

2. Modulstorleken – Modulkomponenter är historiskt utformade för enheter som mobiltelefoner och surfplattor. Många av de saker vi vill koppla upp idag, särskilt så kallade wearables, är mindre och har inte förrän nyligen kunnat anslutas via mobil på grund av modulstorleken.

3. Laddningsbehovet – Uppkopplade enheter måste ha en konstant strömkälla eller ett batteri med möjlighet att ladda. Många saker som inte kunde kopplas ihop tidigare är apparater med lång livslängd som behöver vara i drift i flera år utan att någon rör dem. Nu kommer bättre lösningar för vanliga nätverk som gör att laddningsintervallet kan öka från dagar till år.

4. Volym och hastighet – Många nya användningsområden för IoT kräver kortare väntetider (latens) och högre dataflöde (throughput) än vad som för närvarande finns tillgängligt. Till exempel kan minimal latens möjliggöra för automatiserade fordon eller bättre hantering av ett elnät. Och i kombination med maximal throughput kommer detta att bana väg för användningar såsom medicinska robotar för undersökningar på distans.

5. Ett lagerställe per produkt – Tillverkare vill använda enheter från ett enda lagerställe, men det är en utmaning att uppnå sömlös uppkoppling som fungerar runt hela världen. Multinationella företag måste anstränga sig för att sy ihop uppkopplingen globalt. Tekniken som möjliggör och hanterar global uppkoppling implementeras i stor skala och det växer fram nya relationer till operatörer som uppfyller IoTs behov.

6. Automatisk uppkoppling – Kortdistansnät som Wi-Fi och Bluetooth kräver manuellt parkoppling och fungerar ofta inte automatiskt. Konsumenter vill kunna koppla upp en enhet i sitt hem utan att behöva ladda ner en app eller parkoppla appar från sin mobil. Företag vill kunna skicka utrustning till sina olika kontor utan att behöva oroa sig för om den kommer att fungera vid ankomsten. Tanken att ha något som ”bara fungerar” och inte är begränsat av täckningen för de lokala trådlösa nätverken är lockande.

7. Störningar – Störningar på olicensierade frekvensband kan också vara ett hinder. Wi-Fi och Bluetooth delar 2,4 GHz-bandet – ett band med enstaka störningar från mikrovågor och trådlösa telefoner. ISM-bandet används alltmer för en mängd olika IoT-enheter över flera åtkomsttekniker. Allt eftersom fler IoT-enheter kopplas upp ökar också risken för störningar på olicensierade band.

8. Säkerhet, Säkerhet, Säkerhet – Slutligen är det främsta hindret för IoT-utbredningen fortfarande säkerhet. Gartner förutspår att hälften av alla säkerhetsbudgetar år 2022 för IoT kommer att gå till felsanering, återkallelser och säkerhetsfel i stället för till skydd3. Utan innovationer och försäkringar kring säkerhet kommer företag att vara långsamma att omfamna IoT.

För att verkligen maximera fördelarna med IoT och inspirera till ytterligare användning, måste vi börja ta itu med dessa problem direkt. De goda nyheterna? Vi har redan börjat.

Nya trådlösa nätverk, till exempel LTE-M, kommer tillåta enheter att drivas åratal på ett enda batteri, med en modul som är mindre än en enkrona, för mindre än 25 procent av kostnaden för två år sedan.

Möjligheter som tidigare var begränsade till kortdistansnät kan nu kombineras med inbyggd säkerhet och automatiserad aktivering utan behov av att para ihop enheter via en router.

Telekominnovationer från globala operatörer, såsom IoT-drivna roamingförbättringar och fjärraktivering av SIM-kort, gör det enklare att leverera en enda produkt som fungerar över hela världen.

Och 5G kommer att ge förbättrat dataflöde och ultrakorta väntetider.

Denna nya våg av innovationer möter och till och med eliminerar några av de nuvarande IoT-hindren. När vi tittar på det kommande året ser vi en snabb utveckling på marknaden som försäkrar oss om att IoT kommer att få överhanden.

Av: John V Slamecka, Europachef AT&T

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00