Avast Antivirus – en komplett uppsättning med olika lösningar

[KANALPARTNER] Grunden i alla skydd ligger i ett välfungerande antivirus som både ska vara lätt att installera, hantera och som tar minimalt med resurser i anspråk.

Avast Antivirus – en komplett uppsättning med olika lösningar 1
Børre Borgersen, Avast

Avast har i sex varianter på sitt prisbelönta skydd; tre nivåer för privat bruk och tre nivåer för företag. Företagslösningarna har sedan även ytterligare ett tillägg som gör det möjligt att koppla programmen mot en central övervakningskonsol för enkel hantering.

Från fritt till komplett

Börjar vi med att titta på hemalternativen så finns som sagt tre alternativ. Det första är den fria varianten som självklart ger oss ett komplett skydd mot virus och annan skadlig kod som utpressningstrojaner med mera. Men Avast stannar inte här utan inkluderar även en mycket bra WiFi skanner som söker genom vårt nätverk för att exponera obehöriga och olika säkerhetssvagheter i nätverket. Till detta så får vi även tillgång till Avasts valv där vi kan skydda och lagra våra lösenord för enkel inloggning på olika webbplatser.

Trots av ovan nämnda skydd blockerar en stor del av dagens hot så är denna lösning inte komplett utan bör, framför allt om du ofta jobbar mot eller via internet, helst kompletteras med vissa funktioner och här kommer Avast Internet security in. Förutom de fria lösningarna så får vi här även skydd mot stöld av lösenord och bankinformation genom en realtidanalys av webbplatser. Vidare så stärks Windows integrerade brandvägg för bättre blockering mot hackare samtidigt som vi genom vad som kallas för en Sandlåda kan testa att köra misstänkta appar utan att detta påverkar systemet om de skulle vara infekterade. Andra lösningar som följer med i denna version är blockerande av skräppost och nätbedrägerier samt extra skydd mot utpressningstrojaner.

Slutligen så finner vi det kompletta Avast Premier vilket förutom alla tidigare skydd även omfattar möjlighet att styra vilka appar som har tillgång till din webbkamera och när den får användas. Du får här även med en riktigt bra fil-förstörare som hindrar filer från att bli återställda och framför allt så finns ett komplett gränssnitt för att se till att alla installerade program hålls uppdaterade på enklast möjliga sätt.

Optimalt företagsskydd

Precis som med lösningar för hemmet så grundar sig företagslösningarna på ett väl fungerande antivirus skydd som sedan kompletteras med skydd i flera skikt och detta både för PC, Mac och serverlösningar. Tack vare Avast globalt sammanlänkade nätverk kan företaget även upptäcka och analysera de senaste hoten innan de utgör en fara för ditt företag, och via den molnbaserade Smartskanning så upptäcks även eventuella dolda hot på ditt nätverk på ett diskret sätt.

Ett honnörsord för Avast är enkelhet och detta i alla led. Programmet kommer automatiskt lösa de vanligaste säkerhetsproblemen och bara i de lägen som ett alvarligare hot uppmärksammas så meddelas du om detta för att välja rätt lösning. Som komplement till detta finns även lättlästa och överskådliga rapporter vilka kan presenteras både på enhetsnivå eller via det centrala gränssnittet.

Företagsanpassat skydd

Om vi är rädda om vår data hemma så lyfts denna nivå normalt flera steg när vi kommer till företag. Dels för att det material som hanteras generellt är av känsligare art men även för att skadorna som ett angrepp kan få i värsta fall kan orsaka att företaget går omkull. Detta gör att konstruktionen av skydden skiljer sig en del åt. För att summera några av de generella områden som täcks så erbjuds en speciell sköld lösning som hela tiden ser till att de webbsidor som besöks har godkända certifikat. Denna kompletteras med CyberCapture som med automatik, så fort en okänd fil laddas ner, skickar en kopia till Avast för analys och vidare åtgärd om den skulle visa sig utgöra någon form av hot. Då djupt rotad skadlig kod kan gömma sig i de program du kör finns även ett komplett beteendeskydd vilket övervakar alla program beträffande misstänkta aktiviteter för att avvärja attacker.

Tar vi sedan ett kliv upp till Pro-versionen så får du även automatiska programvaruuppdateringar för dina servrar, en komplett skydd för såväl Exchange som SharePoint sett till både meddelanden och bifogade och lagrade filer. Dessutom så får du ett utökat skydd med dataradering av såväl lokala som serverbaserade filer.

Slutligen så finns Pro Plus som tillför ett extra identitetsskydd. Detta är en lösning som alla har nytta av men som i det närmaste är ett måste för anställda som jobbar aktivt med mobila enheter. Denna version omfattar ett förbättrat lösenordsskydd, en aktiv webbläsare resning och framför allt en mycket kraftfull men samtidigt lättanvänd VPN lösning som gör att varje anslutning blir privat oavsett vilket nätverk eller WiFi som används.

Som du ser finns här en nivå och ett skydd för alla behov och önskemål och frågan är inte om du ska välja utan vilket skydd du ska välja för om vi inte börjar tänka proaktivt så är det bara en tidsfråga innan katastrofen är ett faktum.

För att läsa Del 1 Klicka på länken https://it-kanalen.se/avast-satsar-pa-skandinavien/