IT-avdelningen kan hämma företagens tillväxt
Hem NyheterMolntjänster IT-avdelningen kan hämma företagens tillväxt

IT-avdelningen kan hämma företagens tillväxt

Publicerat av: Redaktionen

IT-chefer saknar tro på att IT-avdelningen och infrastrukturen på företagen kan möta de nya affärsutmaningarna i framtiden. IT-avdelningen kan till och med hämma innovationen på företagen. Det visar en undersökning som EMC låtit göra.

EMC_MagnusBackman_2 (002)

Magnus Backman, Teknikchef på EMC

Det råder delade meningar om IT-avdelningen är en möjliggörare på företagen eller inte. IT har blivit en allt större strategisk fråga och vikten av att dela med sig av IT-kunskapen till hela verksamheten har den senaste tiden blivit allt större. Det visar en ny undersökning som EMC låtit göra, där 2 741 personer i ledningsposition (50% IT och 50% övrig verksamhet) deltagit från 13 länder runt om i världen, varav 210 från Sverige.

66 procent av de tillfrågade i Sverige uppger att IT-avdelningarna har en viss hämmade inverkan på innovationen i verksamheten. Samtidigt anser 70 procent av samtliga IT-chefer i undersökningen att IT betraktas som en stark möjliggörare av innovation.

– En anledning till att IT-avdelningen anses vara hämmande är att de inte jobbar tillräckligt nära den övriga verksamheten (63%). Detta är ett närmande som just nu pågår – men inte tillräckligt snabbt. Inom IT-avdelningen anses också att teknikgrupperingar inte jobbar tillräckligt integrerat med varandra (65%), och arbetar till viss del fortfarande i silos, säger Magnus Backman, Teknikchef på EMC.

Allt fler ser hur den strategiska delen av IT-verksamheten börjar drivas från marknads- eller försäljningssidan på företagen. 51 procent av de svenska respondenterna menar att IT-verksamheten håller på att mista sitt grepp om ansvaret kring tekniken som används i verksamheten.

Hur man ser på IT och dess inverkan på verksamheten skiljer sig kraftigt åt länderna emellan. Undersökningen visar att IT-funktionen anses vara den största möjliggöraren till förändring i Frankrike (44%), UK (43%) och Tyskland (37%). Det kan jämföras med de skandinaviska länderna där man inte har lika stor tilltro till IT som drivande funktion för förändring (Sverige 22%, Danmark 16% och Norge endast 13%).

– Det som de flesta verkar överens om är att företagen behöver gå från en mer traditionell IT-arkitektur och organisation till en mer modern arkitektur där externa molntjänster även innefattas. Denna övergång kan hjälpa företagen att röra sig snabbare och driva innovation av IT-tjänster till sitt företag, slutanvändare och konsumenter, säger Magnus Backman.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>