Amazon jagar svenska partner – ”Vi fortsätter sänka priserna”
Hem Reportage Amazon jagar svenska partner – ”Vi fortsätter sänka priserna”

Amazon jagar svenska partner – ”Vi fortsätter sänka priserna”

Publicerat av: Redaktionen

Peter Fuchs, ansvarig för AWS Norden-marknad, har rimligen inte världens svåraste jobb. Leverantören har god medvind och söker nu febrilt efter nya partner. Han lovar att de ska fortsätta satsa på innovation och låga priser.

Peter Fuchs, AWS

Peter Fuchs, nordenchef hos AWS.

Han pratar inte gärna om siffror, Amazon Web Services man med Norden på sitt bord. Han heter Peter Fuchs och har sitt kontor i Luxemburg, men idag är han i Stockholm när leverantören har sitt andra årliga kund- och partnerevent här.

Peter Fuchs föredrar på sedvanligt leverantörsmanér att prata om sin syn på möjligheterna med deras erbjudande, för partner och för kunder. Och det blir en dragning som handlar mycket om flexibilitet och innovation.

Flera av kunderna ska snart upprepa förmiddagens presentationer i ett rum intill, där de förklarade hur AWS skapat just detta. Sony Mobile, Plain Vanilla Games och Schibsted heter de för övrigt. Det är alltså inga småkunder, om nu någon hade väntat sig det.

Dubbelt upp

Det är heller inget litet event vi befinner oss på. Förra året höll man till ute vid Stockholms Universitet och drog 700 personer och ett fåtal partner. I dag är man på Stockholm Waterfront och drar dubbelt så många besökare och flerdubbelt antal partner.

Men det är inte bara antalet som skiljer. Det är också en annan kategori människor här idag. Peter Fuchs kallar dem ”enterprise people” och tar deras närvaro som ett kvitto på leverantörens framgång.

– Vi har en enorm kraft just nu, vi växer mycket och det är långt ifrån mindre företag och startups, som det var i början. Nu pratar vi väldigt mycket med stora företag på event som det här, säger han.

Det är förstås bra för Amazon. Och, påpekar Peter Fuchs, det är också bra för partner, befintliga och blivande. För större företag efterfrågar konsulttjänster i högre grad än mindre. Och det är där det går att göra pengar med AWS, påpekar han.

– Visst har vi ett partnerprogram för rena återförsäljare av våra tjänster också, men där kan man inte förvänta sig några större marginaler, konstaterar han.

Tycker om kanalen

Partnerprogrammet lanserades i mars 2012 och idag har Amazon AWS en partner i Norden med fulla certifieringar, inklusive utbildningsdelen – Nordcloud. Men det kommer att bli flera, lovar Peter Fuchs utan att vilja nämna något tidsperspektiv.
Han vill inte heller prata om hur många partner de har i dagsläget, eller hur fort deras partnernätverk har växt. En titt på deras webbtjänst ger vid handen att det rör sig om 11 partner, varav två är så kallade konsultpartner.

– Idag har vi ett väldigt hälsosamt ekosystem av partner. Och vi tycker om kanalen väldigt mycket. Den är helt nödvändig för att ge den utväxling som krävs för att vi ska kunna växa som vi vill, säger Peter Fuchs och låter som ett eko av åtskilliga leverantörer IT-Kanalen har pratat med i år.

Vad förväntar ni er av en partner?
– Att de är engagerade och motiverade. Att de satsar tid och lite pengar på utbildning, för det krävs om man ska bli framgångsrik inom det här området.

Ni har uppenbarligen ett bra så kallat momentum nu. Hur jobbar ni för att behålla det?
– Vi kommer att fortsätta att sänka kostnaderna, vilket kommer kunderna till godo i form av lägre priser. Och vi kommer att fortsätta utveckla nya tjänster och funktioner. Säkerhet är ett annat område som vi hela tiden har framför ögonen, och det var för övrigt ett av skälen som gjorde att Schibsted valde oss, att ‘alla juridiska papper är på plats’.

AWS är förhållandevis nya på svensk mark. Deras svenska kontor täcker Norden öppnade i början av året och består av…just det…Peter Fuchs vill inte prata om siffror angående antal anställda heller. Men kontoret består i vart fall av tillräckligt många personer för att de ska ha givit avtryck i tillväxten, förklarar han. Det rör sig om account managers såväl som lösningsarkitekter och supportfolk.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>