AWS storsatsar på fordonsbranschen – och samarbetar med Aurora
Hem NyheterMolntjänsterAWS AWS storsatsar på fordonsbranschen

AWS storsatsar på fordonsbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Under det pågående jätteeventet re:Invent 2021 har Amazon Web Services (AWS) meddelat en storsatsning på fordonsbranschen.

Under det nya området AWS for Automotive samordnas skräddarsydda molntjänster för att underlätta den pågående snabba utvecklingen mot elektrifiering och autonoma fordon.

Samtidigt presenterar man en rad nya samarbeten, bland annat med Aurora, som är en ledande utvecklare av teknik för självkörande bilar.

Huvudsyftet med AWS for Automotive är att föra samman nya och befintliga tjänster och lösningar från AWS, som redan idag används av tusentals aktörer i fordonsbranschen, för att förenkla insamling, analys och tillämpning av data inom alla områden – från prediktivt underhåll av fordon till simulerade scenarion för att förbättra AI:n för självkörande bilar.

”Fordonsindustrin, inte minst i Sverige, står inför sin största förändring sedan löpande bandet uppfanns och allt kommer att behöva hända på några få år. För att överleva och fortsätta växa genom den snabba övergången till elektrifiering kommer data som låter dig mäta prestanda, fatta rätt beslut snabbt, och ge bättre service till konsumenterna, allt på ett resurseffektivt, hållbart sätt, att vara nödvändigt”, säger Manuel Bohnet, Head of Enterprise för AWS i Norden.

En ny tjänst som lanserades under re: Invent 2021 och blir del av paketet är AWS IoT FleetWise, en tjänst som gör det enklare för tillverkare att samla in, omvandla och flytta fordonsdata till molnet – nästan i realtid. Datan kan sedan tillämpas för att diagnosticera enskilda fordon lika väl som att övervaka hela produktsegment för att hitta förbättringsmöjligheter, exempelvis för batteriprestanda i elbilar.

AWS storsatsar på fordonsbranschen – och samarbetar med AuroraUnder de senaste månaderna har AWS presenterat en rad samarbeten med fordonstillverkare och teknikutvecklare inom industrin, exempelvis BMW, Toyota, Lyft och Rivian. Under re:Invent offentliggjordes också ett djupgående partnerskap med Aurora. Företaget hamnade i rampljuset när man köpte upp hela Ubers interna utvecklingsavdelning för autonoma fordon 2020, och betraktas som en av de ledande utvecklarna av teknik inom området. I mars 2021 inledde man ett formellt partnerskap med Volvo Trucks kring självkörande lastbilar.

Med hjälp av AWS for Automotive räknar Aurora med att kraftigt kunna förstärka sin simulationskapacitet med målet att, innan årets slut, kunna köra fler än 12 miljoner komplexa körsimulationer per dag, och därmed snabbare kunna utveckla självkörande teknik även för tyngre fordon. Bland de komplexa simulationerna finns exempelvis scenarion där fordonen drabbas av oväntade händelser. Innan ett av Auroras autonoma fordon genomförde en riktig vänstersväng hade AI:n genomfört samma manöver virtuellt 2,3 miljoner gånger – och utsatts för exempelvis virtuella vägarbeten, utspringande hundar eller fotgängare som gick mot rött. Företagen har också släppt en video som visar hur simuleringarna ser ut.

”Auroras avancerade maskininlärning och storskaliga simulering är grunden för att utveckla vår teknik säkert och snabbt, och AWS levererar den höga prestanda vi behöver för att fortsätta framåt. Med sin praktiskt taget obegränsade kapacitet stöder AWS miljontals virtuella tester för att validera funktionerna hos Aurora Driver så att den på ett säkert sätt kan hantera ett otaligt antal oväntade händelser under verklig körning”, säger Chris Urmson, VD för Aurora, i ett pressmeddelande

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>