Så vill AWS göra ML till ett verktyg för alla
Hem Digitala verktyg AWS vill göra ML till ett verktyg för alla

AWS vill göra ML till ett verktyg för alla

Publicerat av: Redaktionen

Under årets upplaga av AWS re:Invent presenterade Amazon Web Services (AWS) två nya initiativ som ska öka användningen av maskininlärning globalt.

Enligt World Economic Forum (WEF) förväntas teknologiska framsteg och automatisering skapa 97 miljoner nya arbetstillfällen inom teknologi innan år 2025, och spetstekniker som AI och maskininlärning kommer att bidra till en stor andel av dessa.

Samtidigt är IT-branschen i stort ett område med begränsad mångfald, och den enda lösningen på den utmaningen är att göra utbildningsmöjligheterna tillgängliga för fler. Därför presenterar AWS nu flera nya initiativ för att driva på utvecklingen.

Under flera år har AWS DeepRacer-projektet varit en inkörsport till maskininlärning för studenter.  DeepRacer presenterades 2018 och bygger på att studenter använder grundläggande koncept och verktyg inom maskininlärning för att programmera självkörande modellbilar, och på så sätt lär sig grunderna i tekniken. I april i år släpptes mjukvaran som open source, och på det globala eventet re:Invent i december 2021 avslöjade AWS nästa steg för initiativet – AWS DeepRacer Student League, där intresserade studenter från 16 år och uppåt över hela världen kan vara med och tävla med sina modeller.

Samtidigt presenterades ett globalt, stipendiefinansierat utbildningsprogram i samarbete med Intel och Udacity.

AWS AI & ML Scholarship Program riktar sig särskilt till studenter från kulturer och miljöer som är underrepresenterade inom IT. I ett första skede investerar AWS tio miljoner USD i programmet, vilket ska täcka 2 000 stipendier. Utbildningen avslutas med ett test där de 500 bäst presterande studenterna bjuds in till vidareutbildning med ett nytt stipendium, där de också får tillgång till mentorer och vägledning in i arbetslivet.

Så vill AWS göra ML till ett verktyg för alla

Gunnar Grosch, Senior Developer Advocate på AWS i Norden.

Den andra stora nyheten är lanseringen av Amazon SageMaker StudioLab – en öppen och helt kostnadsfri version av AWS världsledande programmeringsplattform för ML. Plattformen kan användas av vem som helst och kräver inte ett AWS-konto, och ger användaren obegränsat med sessioner med 15 gigabyte lagringskapacitet och ett fast antal timmar i fri CPU- och GPU-tid för att träna modeller, helt utan kostnad. Det gör det till en plattform där vem som helst kan bygga och validera applikationer för maskininlärning utan kostnader och kontraktskrav, för att sedan lyfta upp de mest lovande applikationerna i fullversionen av SageMaker för vidareutveckling.

”Demokratisering av maskininlärning handlar om att göra verktyg tillgängliga och prisvärda för alla som vill dra nytta av tekniken, samt om att ge fler människor från alla delar av samhället möjlighet till en utbildning inom området. Det är ett enormt viktigt steg för de kommande årens digitala utveckling. Om alla, från små entreprenörer och ideella organisationer till de största företagen, enkelt kan ta del av kraften i maskininlärning så leder det både till nya, spännande användningsområden och snabbare innovation, i Sverige och globalt”, säger Gunnar Grosch, Senior Developer Advocate på AWS i Norden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>