Hem Säkerhet Bedräglig adware har laddats ned till över en miljon Androidtelefoner

Bedräglig adware har laddats ned till över en miljon Androidtelefoner

Publicerat av: Redaktionen

Androidanvändare fortsätter att plågas av bedrägliga appar som laddats ned via Google Play.

Bedräglig adware har laddats ned till över en miljon Androidtelefoner 3SophosLabs har på senare tid identifierat 15 appar som laddats ned i god tro men i själva verket är aggressiv adware – och som dessutom gömmer sig och är svår att upptäcka.

Normalt visas alla nedladdade appar i en ”app tray”, men flera av de bedrägliga apparna syns inte där. I andra fall visas de men då under generiska namn som får användaren att tro att de följde med telefonen vid köpet. Enligt Google Play Market har användare av över 1,3 miljoner mobila enheter laddat ned minst en av de bedrägliga apparna.

Flash On Calls & Messages, Read QR Code, Find Your Phone, PhotoBackground och Image Magic är några exempel på appar som gömmer sig i telefonen och i själva verket är adware.

Mängden appar och tredjepartsleverantörer försvårar kontroll

– För en användare som inte har djupare teknisk kunskap kan det vara svårt att identifiera och få bort den här typen av program. Efter SophosLabs varning har de aktuella apparna nu tagits bort från Play Market men det kan mycket väl finnas andra som ännu inte upptäckts, kommenterar Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.

– Mängden appar och inte minst mer eller mindre seriösa tredjepartsleverantörer gör det svårt att kontrollera kvaliteten på utbudet i Google Play. Även om det kan stanna vid att användaren får påträngande reklam till sig är detta ytterligare en varning om att appar i Google Play inte per automatik är säkra, fortsätter Per Söderqvist.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>