Nässjö kommun har bytt kommunikationsleverantör där Citynätet nu levererar bredbandstjänster från bland andra Telia.
Resultatet är att kommunen har fått ett snabbare, bättre och mer robust fibernät samtidigt som det blivit billigare för kommuninvånarna.
Citynätet i Nässjö AB äger, utvecklar och driver stadsnätet i Nässjö kommun. Det är Citynätet som säkerställer att fiberanslutningen slutförs så att hushåll, fastighetsägare och organisationer kan beställa sina egna tjänster och fritt välja mellan olika tjänsteleverantörer i bredbandsnätet.
”Tidigare levererades tjänster i Nässjös fibernät av en extern kommunikationsoperatör (KO)*. I maj tog vi själva över driften av den utrustning som knyter samman alla kunder i Nässjös fibernät. Genom den manövern har vi bättre kontroll över vad som händer i fibernätet och kan snabbare avhjälpa kommuninvånarnas nätproblem,” säger Jonas Forsum, projektsamordnare Citynätet.
Citynätet valde utrustning från Waystream som utvecklar och säljer avancerad digital infrastruktur, såsom switchar och routrar. Switcharna är förberedda för internethastigheter upp till 10 Gbit/s (10 000 Mbit/s) per slutkundsanslutning. I och med den utrustningen som Citynätet valde, blev det möjligt att fyrdubbla fibernätets totala kapacitet ut mot internet.
”För alla stadsnät är det viktigt att kunna erbjuda sina invånare och näringsidkare en modern infrastruktur som erbjuder höga överföringshastigheter. Detta för att regionerna ska vara attraktiva platser både att bo och jobba ifrån. Det är imponerande att Citynätet lyckats att bygga ett fibernät som överträffat förväntningar, både på pris och prestanda med snäv projektplan. Vi på Waystream är glada att vi hjälpt Citynätet i Nässjö bygga nästa generations fibernät,” säger Waystreams VD, Fredrik Lundberg.
När Citynätet blev sin egen kommunikationsoperatör så skapades det bättre ekonomiska möjligheter att erbjuda bättre och billigare tjänster framöver. Citynätets tekniska rådgivare, Magnus Karlberg, hade en bra uppfattning om att de operationella kostnaderna och den totala ägandekostnaden blir lägre med en routad lösning med Waystreams ASR-switchar samtidigt som kvaliteten skulle gå upp. Tillsammans med Citynätets projektsamordnare Jonas Forsum och NetNordic Sverige AB:s Robert Ljungström, kom de fram till en viktig slutsats:
”Är man beredd att betala lite högre initial kapitalkostnad, kommer de operationella kostnaderna att vara lägre med den lösningen från Waystream, vi valde. Utfallet av de beräknade kostnader för drift och underhåll är nästan spot-on, med endast ett par tusenlappars skillnad. Normalt finns en differens på 10 – 15 procent men inte alls i det här fallet, där felmarginalen ligger på endast 2–3 procent, vilket är helt otroligt bra. Den större konkurrenten må ha billigare enheter, men när vi började jämföra och se vad vi fick för pengarna framstod Waystream som det bättre alternativ,” berättar Jonas Forsum.
”Framtidssäkerhet är en av nyckelegenskaperna i den nya lösningen I takt med att allt fler funktioner hamnar i molnet krävs högre överföringshastigheter både för privatpersoner och företag. Det sker en snabb utveckling mot mer komplexa tjänster som kräver hög hastighet, hög tillgänglighet och snabba responstider. Nu kan vi leverera det,” avslutar Jonas Forsum.
Affären kom till i tätt samarbete med Robert Ljungström, Senior Account Manager FTTH, från systemintegratören NetNordic Sverige AB.