Biometri och Zero Trust krävs för att möta hybridarbetets nya säkerhetsrisker
Hem KRÖNIKA Biometri och Zero Trust krävs för att möta hybridarbetets nya säkerhetsrisker

Biometri och Zero Trust krävs för att möta hybridarbetets nya säkerhetsrisker

Publicerat av: Redaktionen

Företagsnätverk brukade ses som fästningar, skyddade av brandväggar och med VPN som grindvakter.

Denna syn på säkerhet fungerar inte i dagens arbetsliv, när de flesta organisationer har gått över till hybridarbete.

Företagen behöver se sig om efter nya dynamiska säkerhetslösningar, som till exempel Zero Trust i kombination med biometrisk autentisering. Det ger en hög säkerhetsnivå utan att tumma på användarupplevelsen, det skriver Darren Fields, regional vice president, cloud networking, EMEA på Citrix.

Pandemin har fungerat som en katalysator för att få företag och anställda att inse de enorma fördelarna med att kunna arbeta på distans: mycket mer flexibilitet, en bättre balans mellan arbete och privatliv och i många fall ännu högre effektivitet. Detta är anledningen att mer än hälften av de tillfrågade anställda, enligt en undersökning från Citrix, skulle föredra att arbeta i en hybridmodell, där de får välja om de vil jobba hemifrån eller på kontoret.

Men samtidigt har det visat sig vara besvärligt att göra distansarbete säkert med våra traditionella säkerhetsåtgärder: anställda måste först logga in på sina arbetsenheter, sedan på VPN och sedan in i de applikationer de vill komma åt. Denna rutin är inte bara tidskrävande och en källa till fel, den upplevs också vara krånglig. I situationer som dessa tenderar människor att leta efter enklare, men osäkra lösningar genom att byta till konsumentappar eller privata mobiler och datorer. Detta är en huvudorsak till att det ibland inte är så säkert att arbeta hemifrån som det skulle kunna och borde vara.

Problemet är att dagens IT-säkerhetslösningar inte är gjorda för hybridarbete.

Det är därför fler och fler företag letar efter en säkerhetslösning som faktiskt passar hybridarbetets tidsålder. Den nya generations säkerhetslösning Zero Trust behandlar alla enheter som om de vore okända enheter, och alla användare enligt en minimalistisk princip om access: de får endast tillgång till de resurser för vilka de är auktoriserade vid det specifika ögonblicket. Detta innebär att säkerhetsprogrammet kontrollerar om användaren är auktoriserad för varje nätverksåtkomst och accessbegäran. Detta står i skarp kontrast till det klassiska VPN-baserade tillvägagångssättet där alla som hade VPN-lösenordet fick tillgång till företagets fästning där de kunde röra sig med relativ frihet.

Samtidigt kommer fler och fler smarta telefoner, surfplattor och bärbara datorer fabriksutrustade med inbyggda verktyg för biometrisk autentisering: användare kan enkelt logga in på moderna enheter med biometriska metoder som fingeravtryck eller ansiktsskanning. Detta gör det möjligt för anställda att på ett enkelt och tillförlitligt sätt autentisera sina enheter genom att bara trycka på en knapp eller helt enkelt genom att öppna sin bärbara dator.

Biometri och Zero Trust krävs för att möta hybridarbetets nya säkerhetsrisker

Darren Fields, regional vice president, cloud networking, EMEA, Citrix

Ur ett slutanvändarperspektiv ger molnbaserade digitala arbetsytor anställda ett enkelt gränssnitt i konsumentstil för att få tillgång till alla resurser de behöver utan problem, tillsammans med digitala assistenter för att avlasta repetitiva uppgifter. Samtidigt kan de vara säkra på att deras arbetsmiljö är lika säker som effektiv. Och mest av allt, så länge inget extraordinärt händer kommer de inte ens att märka att säkerhetslösningen med Zero Trust håller ett vakande öga i bakgrunden – de loggar helt enkelt in biometriskt och börjar arbeta, var de än är, med vilken enhet som helst. Användningen av AI eller maskininlärning möjliggör automatiserad analys av avvikelser och ovanligt beteende. Detta visar sig när en användare plötsligt beter sig mycket annorlunda än vanligt, vilket kan vara ett tecken på att användarkontot har kapats.

Hybridarbete är här för att stanna, så företag behöver ett säkerhetstänk utformat efter dagens förutsättningar, där de flesta jobbar hemifrån eller på annan plats än kontoret. Molnbaserade digitala arbetsytor med säkerhetsarkitekturen Zero Trust ger en detaljerad kontrollnivå – ner till den individuella applikationen och användaren – som behövs idag för att vidhålla en hög säkerhet. Tillsammans med biometrisk inloggning gör det att personalen kan arbeta var som helst med maximal säkerhet och användarvänlighet.

Darren Fields, regional vice president, cloud networking, EMEA, Citrix

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>