Bitdefender tar ett helhetsgrepp om Norden
Hem Leverantör Bitdefender tar ett helhetsgrepp om Norden

Bitdefender tar ett helhetsgrepp om Norden

Publicerat av: Redaktionen

[KANALRÖST] Den nordiska marknaden ritas om när det gäller IT-säkerhet. Bitdefender har beslutat att storsatsa i Norden och det är ingen liten aktör som har tagit det beslutet.

Bitdefender tar ett helhetsgrepp om Norden 1

Fredrik Jubran, Nordenchef på Bitdefender

Enligt dem själva finns deras teknik inbyggd i nästan 40 procent av all antimalware-teknik på marknaden, något som innebär att de är den mest licensierade aktören i branschen. Bitdefender är fram till nu, med svenska ögon sett, en ganska okänd spelare som vill in på den svenska marknaden. Hur ser deras historia ut?, frågade vi oss.

Rötterna samt huvudkontoret hittar vi i Rumänien, närmare bestämt i Bukarest. Idag har man kontor runt om i världen. Företaget har utvecklat antimalware-teknik sedan 1996 och namnet Bitdefender kom till år 2001. Företaget startades av entreprenören och matematikern Florin Talpes tillsammans med hans fru Mariuca Talpes. Vi är fortfarande ett familjeägt företag och vi har allla olika bakgrunder med en gemensam drivkraft nämligen passion, säger Andrei Taflan stolt. Han är Global PR Manager och på besök i Sverige tillsammans med Bogdan Botezatu som är IT-säkerhetsexpert på Bitdefender.

Forskning och Utveckling är prioriterat

65 % av vår personal arbetar med forskning och utveckling, berättar Bogdan. Vi har 4 forskningscenters i de rumänska universitetsstäderna; Bukarest, Cluj, Iasi samt Timisoara. 1000 personer arbetar vid dessa 4 forskningscenters. Andrei berättar att Bitdefender har 47 registrerade patent och dessutom ytterligare 35 patent som väntar på godkännande. Av de är 10 st. inom artificiell intelligens respektive maskininlärning.

Den svenska verksamheten är redan under uppbyggnad

Andrei och Bogdan är i Sverige för att träffa Fredrik Jubran som är Nordenchef på Bitdefender. Fredrik har rekryterats från konkurrenten Sophos och är nu ansvarig för att bygga verksamheten i Norden. Tillväxtmålen är högt satta och det blir en stor och spännande utmaning att ta sig an, säger Fredrik. Dock behöver han inte börja från noll. Dels finns det redan idag svenska företag som bygger egna sökerhetslösningar med Bitdefenders teknik och dels är företaget redan etablerat på den danska marknaden.

I Danmark är vi stora och välkända, inflikar Andrei. Vi har 10 % av den danska marknaden och det går fortsatt mycket bra där. Planeringen av intåget i övriiga nordiska länder har pågått länge. Inledningsvis kommer vi att ha Sverige och Finland som ett fokusområde. Danmark och Norge blir ett annat fokusområde. Island och övriga delar av regionen planeras i ett senare skede.

Vad är det som lockar i Norden?

Varför vill ni expandera i Norden?, frågar vi. Det finns flera anledningar till det, svarar Fredrik. Det nordiska klimatet och den stabila och relativt billiga strömförsörjningen lockar flera företag att etablera datacenters här eftersom kylningen och strömmen alltid är en utmaning vid byggen av datacenters. Dessutom är vi nordbor generellt sett ”Early Adopters” vilket gör att vi har kommit långt när det gäller tekniker som cloud och Internet of Things. Därför finns det stora behov av att skapa säkra uppkopplingar mellan alla enheter. Vi har också en snabb och välfungerande teknisk infrastruktur.

Vi vill i första hand möta våra kunder i deras datacenter. Vi pratar samma språk som dem och de kan enkelt sätta upp en testmiljö och prova vår teknik. Att vi dessutom är plattformsoberoende och har en lösning som byggts för datacenter och cloud gör det hela enklare för våra kunder.

IoT exploderar

Det som sker nu kan nästan liknas vid en explosion. Nya användningsområden för sensorer, mätapparatur och uppkopplade enheter i vår vardag presenteras dagligen. Som tidigare påpekats är vi inte sena med att haka på och provade nya lösningarna i de nordiska länderna. Det gör att vi utsätter oss för risker och säkerhetstänket blir allt mer viktigt. Det kommer att påverka vår vardag på många sätt, säger Andrei. Försäkringsbolag kan t.ex. avläsa data från våra bilar och justera premien uppåt eller nedåt beroende på om vi kör vårdslöst eller lugnt.

Det är en spännande framtid vi går till mötes och vi vill växa ordentligt i Norden på den resan. Att vi är familjeägda gör att vi kan agera snabbare än många andra, avslutar Fredrik Jubran.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>