Blogg: Nadella-febern stiger världen över

Väntan är över. Spänningen släpper. (För att rimligen snart tillta på sina håll.) Nu vet världen vem som tar över efter Steve Ballmer på Microsoft. Satya Nadella. Men ingen vet detta: kan han lyfta Microsoft?

Satya Nadella, Microsoft
Satya Nadella, ursprungligen från Indien, har jobbat nästan hela sina karriär hos Microsoft. (Bild: Microsoft)

Det är en av de största händelserna bland it-aktörer, utnämningen av Satya Nadella till Microsofts CEO och Steve Ballmers efterträdare. Alla skriver om honom och vad han kan tänkas göra för Microsoft. Ingen vet, naturligtvis. Man vet att han är 46 år gammal, har arbetat på Microsoft i 22 år och givetvis med tillräcklig framgång.

Man vet att han senast basade över Microsofts moln- och enterprisegrupp. Och man vet att han i samband med utnämningen förklarade att det är en ”mobile-first, cloud-first world going forward”. Då vet man också att han åtminstone är på rätt plattform.

Men det är förstås för tidigt att säga något om vad Satya Nadella kommer att betyda för it-kanalen, i synnerhet den svenska. Fast nog finns det en hel del i ett större perspektiv att säga om mannen som nu har antagit en av branschens största utmaningar, att få Microsoft att på allvar komma in i matchen igen, den som med it-branschmått mätt ganska länge präglats av konsumenters behov och preferenser – även inom företagsvärlden.

(Även om det på sina hålla i media kan låta som om Microsoft ligger döende i dikeskanten, omkörda av Apple och Samsung, är det naturligtvis inte alls på det viset. Bolaget är inte bara levande, utan verkar vara vid rätt god vigör. Men faktum kvarstår att man inte är särskilt framgångsrika inom exempelvis mobilitet. Det måste man naturligtvis bli.)

Nå, det som finns att säga om Satya Nadella idag görs bäst av andra. IT-Kanalen fokuserar på den svenska it-kanalen och vi lär återkomma till vad den tycker om nye Redmond-jättens nye vd, när det finns skäl att tro att några i den har haft tid att bilda sig en uppfattning i frågan.

För övrigt noterar vi inte utan viss glädje att Bill Gates åter får en mer aktiv roll, som Nadellas tekniska rådgivare.

Vad andra säger om Nadella

Microsoft om sin nye vd

CRN om Nadellas väg till toppen

Wall Street Journal om utnämningen

San Jose Mercury News om Nadella och utmaningarna

Post Comment