Bosch hindrar spökförare – nytt varningssystem implementeras i Skodas bilar
Hem NyheterMolntjänster Bosch hindrar spökförare – nytt varningssystem implementeras i Skodas bilar

Bosch hindrar spökförare – nytt varningssystem implementeras i Skodas bilar

Publicerat av: Redaktionen

En spökförare är en bilist som kör mot färdriktningen, något som kan få katastrofala följder.

Bosch hindrar spökförare – nytt varningssystem implementeras i Skodas bilar

Skoda blir nu först ut att implementera Boschs molnbaserade ’Wrong-Way System’.

En så kallad spökförare är en bilist som kör mot färdriktningen. Fenomenet kallas ’ghost driver’ på engelska och trots att olyckor till följd av att bilister färdas i fel färdriktning är ovanliga så kan de ske väldigt snabbt och har allvarliga konsekvenser när de väl inträffar. Boschs lösning på situationen är varningssystemet ’Wrong Way System’ som varnar föraren om en bilist kör mot körriktningen via infotainmentsystemet.

Skoda blir nu den första biltillverkaren att implementera Boschs system. Tekniken implementeras under det första kvartalet av 2021 i modeller som Skoda SUPERB, SCALA, KAMIQ, och KODIAQ.

”I linje med våra ledord ’Invented for life’ är vårt mål att alla bilar ska ha det här varningssystemet. Alla dödsfall och skador som orsakas till följd av att en bilist kör på fel sida är en för många,” säger Dr. Mathias Pillin, ansvarig för Boschs nya division Cross-Domain Computing Solutions.

En av funktionerna systemet har är att anonymt registrera när bilen närmar sig en avfart eller påfart. Den informationen skickas till Bosch som i sin tur jämför den med trafikbestämmelserna. Det som utmärker varningssystemet är att föraren meddelas inom några sekunder, vanligtvis innan fordonet har hunnit lämna på/avfarten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>