Box startar regional lagringstjänst

Företaget Box lanserar en tjänst där användaren kan lagra i molnet och samtidigt välja i vilken region i världen dokumenten ska sparas.

Tjänsten kommer under maj månad och Box inleder med fyra regioner.

Robert LeBlanc samtalar med Aaron Levie
Robert LeBlanc är Senior Vice President på IBM Cloud samtalar med Aaron Levie som grundat och är VD för Box

Produkten presenterades nyligen på en konferens i London och heter Box Zones. Den ska – precis som allt annat från Box – hjälpa till med digitaliseringen på kundernas företag. I Europa kommer det inledningsvis att gå att spara på Irland och i Tyskland men Box kommer att lägga till fler lagringsorter efter hand. De övriga platserna nu i början är USA, Japan och Singapore. Box jobbar bland annat med med IBM och AWS (där samarbetet med IBM är mer betydande).

Lätt använda molnet

VD Aaron Levie tillbringade nästan en timme med pressen tillsammans med en representant från IBM. Som alla vet, sa Levie, utvecklar vi en modern och ”kontinental” plattform. Vår vision är att göra det lätt att lagra, dela, samarbeta och att jobba mobilt. Det ska också gå att jobba från vilken enhet som helst och när som helst.

Vi har 57 000 kunder över hela världen, sa Levie. Och under det senaste kvartalet har vi fått en mängd nya. En av dem är Unilever. Box har sedan tidigare många kunder som tillhör de största företagen i världen. Ett par är Astra Zeneca och SKF. Vi har en tydlig närvaro i Europa, la han till.

Hantera personuppgifter rätt

Under de senaste två åren (Box har funnits i elva år) har vi diskuterat hur vi ska lösa en del av de problem som våra kunder har, fortsatte Levie. Det finns komplicerade frågor internationellt som rör hantering av personuppgifter och regelverk. Och det har också funnits frågor att hantera som rör hur väl tekniken fungerar – man vill kunna lagra snabbt.

Vi har fokuserat på tre punkter. När det gäller personuppgifter har vi introducerat en produkt som heter Key Safe. Key Safe tillåter att kunden kontrollerar sin egen kryptering. Sedan har vi utvecklat en teknik som gör att det går att lagra fortare. Den heter Box Acceleration. Den hjälper användaren med hur väl tekniken fungerar. Och – idag på morgonen presenterade vi Box Zones!

Först med regionala moln

Levie fortsatte att förklara att Box Zones är den första tjänsten i sitt slag. Det handlar alltså om lagring som görs i en region. Kunden kommer att kunna spara dokument i den region som företaget väljer. Vi börjar i mindre skala men har planerat att utveckla Box Zones vidare, sa han. Vi har en långsiktig plan och vi håller fortfarande på att utveckla tekniken. Vi tycker att det ska bli spännande att fortsätta med den här utvecklingen.

Förra året kunde vi berätta att vi påbörjat ett samarbete med IBM, sa Levie vidare. Nu utökar vi det samarbetet och till att börja med jobbar vi i fyra regioner. Men, IBM har 46 globala datacentraler så det ger oss möjlighet att expandera tillsammans med dem. Vi har alltså vad som krävs för att kunna jobba med fler regioner under de kommande åren. Det här blir viktigt både för oss och för våra kunder.

Delat på funktioner

Levie berättade att Box delat på lagringen och funktioner som ligger i de appar som används (användargränssnittet). Den separationen gör det möjligt att lagra dokument i internationella datacentraler. Box hanterar – med hjälp av mjukvara – var dokumenten lagras. För slutanvändaren fungerar det hela automatiskt.

Robert LeBlanc som är Senior Vice President på IBM Cloud var med och mötte pressen.  Han berättade att IBM exempelvis har datalagringsmöjligheter i Storbritannien för de kunder som skulle föredra det landet. Box skulle kunna lagra där också i framtiden. Levie la till att självklart vill Box erbjuda en bra tjänst och det innebär att de letar efter platser som har kapacitet och ett regelverk som gör att det fungerar väl för kunderna. Det kommer faktiskt troligen fler lagringsplatser redan inom det närmaste året. Ett annat exempel på ett land som Box håller på att studera nu är Australien. Box tror att utvecklingen på det här området kanske kommer att pågå i två till fem år.

Ekonomiskt värde

LeBlanc sa att den kund som lagrar hos IBM tar del av ett system som är så stort att tjänsten är billig. Vi har redan uppnått en nivå där vårt erbjudande har ekonomiskt värde för kunden. Det vi fokuserar på nu är att utveckla hur väl det fungerar. Box plattform är värdefull för att det går att använda den till att skapa en applikation som kan sköta lagringen – det är där värdet ligger.

Box har dessutom ett samarbete med Microsoft som också belystes under konferensen. Det går att kombinera tjänsterna Office 365 med appar som utvecklats på Box plattform. Box fokuserar på att lagringen är så säker som möjligt och på att verktygen för samarbete ska fungera. Tusentals företag har redan valt Box med Office 365. Dessutom fungerar det att använda Box med Sharepoint.

Stora Office-dokument

Även den som använder Microsoft Outlook får ökad säkerhet med Box. Det går utmärkt att jobba mobilt. Det går även exempelvis att samarbeta om att skriva dokument med Office verktyg på nätet.

En annan viktig sak är att det går att jobba med stora dokument. Och den som kopplar Box till sin användning av Microsofts tjänster på nätet kan få med fler funktioner i sina appar. Många använder också Box som en ersättning för Secure FTP.

Box finns i Sverige

Box har en närvaro i Europa men är ännu inte lika stora här som i hemlandet USA. Man har ett nyöppnat kontor i centrala Stockholm.

 

 

Post Comment