IT-branschens tuffaste utmaning: Unga kvinnor känner sig inte välkomna
Hem NyheterÅsikt IT-branschens tuffaste utmaning: Unga kvinnor känner sig inte välkomna

IT-branschens tuffaste utmaning: Unga kvinnor känner sig inte välkomna

Publicerat av: Redaktionen

En ny undersökning, som bland annat F-Secure står bakom, visar att mer än var femte ung kvinna i Sverige har en mer positiv syn på IT-branschen än för ett år sedan och att allt fler ser det som en reell karriärmöjlighet.

– Det är klart att det är glädjande för oss att se en positiv förändring i attityden till IT, men samtidigt är det inte läge för aktörerna i branschen att stanna upp och känna sig tillfreds. Det är lite för tidigt för det, vi har en lång väg kvar tills vi når fram dit vi vill, säger Michael Dahl, Nordenchef på F-Secure.

Mari Heusala f secure

Mari Heusala, HR-chef F-Secure

Bland respondenterna svarar fler än hälften (54 procent) att en karriär inom IT är ett lockande alternativ, en ökning med 12 procentenheter sedan förra året. Men samtidigt som undersökningen visar på en positiv förändring i attityderna till att arbeta inom IT-branschen så är det en karriärväg höljd i dunkel för många – 44 procent svarar att de har dålig kännedom om vad IT som yrke kan innebära. En viss korrelation finns dock mellan god kunskap om vad IT innebär och intresse för att arbeta inom branschen.

Här spelar naturligtvis skolan en viktig roll, exempelvis anser sju av tio som svarat på undersökningen att IT borde vara en del av grundskolans läroplan. Men det vilar ett ansvar på branschen också – bara 8 procent av de tillfrågade känner att information om jobb och utbildningar inom IT är riktad till dem.

– Att unga kvinnor i så stor utsträckning känner att de är exkluderade från branschen är ett jätteproblem. Att många fortfarande har en bild av IT som en herrklubb är direkt skadligt och vi måste alla göra vad vi kan för att tvätta bort den. Att en stor del av befolkningen inte ens överväger en karriär inom IT är en av branschens tuffaste – och viktigaste – utmaningar, säger Mari Heusala, HR-chef på F-Secure och medlem i ledningsgruppen.

F-Secure har arbetat aktivt med de här frågorna under lång tid och är fast beslutna att fortsätta bidra till en positiv utveckling. Idag är närmare 25 procent av företagets anställda kvinnor, men samtidigt är det fortfarande så att gapet är större inom de mer tekniska rollerna.

Att unga kvinnor väljer bort IT som karriärväg är en tuff utmaning för ett bolag som F-Secure, som är inne i en stark expansionsfas. Målet är att bli Europas ledande IT-säkerhetsföretag och trots att man redan rekryterat fler än 100 nya medarbetare under året, fortsätter jakten – det behövs ytterligare 100 nya innan årsskiftet.

– Jag tycker att man kan ta fasta på att undersökningen visar att de som vet mer om branschen är mer intresserade av att jobba inom IT. Där finns det stora möjligheter till förbättring och jag vet att jag ser fram emot att se fler kvinnor också i våra mer tekniska roller, säger Mari Heusala.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>