Brödburken – datorn som formade en generation Commodore 64

Den gamla C64:an (Commodore 64) är inte död! Den tycks leva i högsta välmåga. Bland annat tack vare nostalgiker som David Jacoby.

Commodore C64Jag har precis kommit hem från skolan, måste skynda mig då jag bara har några timmar på mig innan mina föräldrar kommer hem och det är dags för kvällsmat och läxläsning. Jag flippar på skärmen och startar datorn, min Commodore 1541 floppy drive lyser grönt och gör det fantastiska ljudet som bara en gammal floppy kan. Efter bara någon sekund möts jag av en blå bakgrund och en text där det står: “64K RAM SYSTEM  38911 BASIC BYTES FREE” och sedan en prompt med texten “READY.” och en helt ny värld öppnas upp.

Förändrade hemmen

Självklart pratar jag om en av världens mest populära datorer, Commodore 64. Detta var datorn som ganska snabbt förändrade hur vi använder datorer hemma. Den lät oss skapa program, sköta hemekonomi, spela massor av spel och kommunicera med andra datorer på ett väldigt enkelt sätt.

Datorn kom i ett par olika utförande, den första modellen som de flesta känner igen är den så kallade “Brödburken”, en brun/beige-färgad Commodore med rundade kanter. Denna blev ersatt av Commodore 64C som hade en lite mer futuristisk design. Sedan kom Commodore 128, men det är en annan berättelse.

Commodore 64 var en ganska kraftfull dator på den tiden. Den hade en MOS 6510-processor som gick på 0,985 MHz i Europa. RAM minnet var på hela 64 kilobyte (65536 bytes) och 38911 bytes fanns tillgängligt för BASIC-program.

Grafiken hade stöd för 16 färger med två olika lägen. I textläge körde man 40×25; 256 tecken i en modifierbar teckentabell och sedan i skärmläge 320×200 pixlar (2 färger i varje 8×8-block), 160×200 (3 färger samt bakgrund i varje 4×8-block).

Commodore 64 var också utrustad med ett ljudchip som man idag kallar ”SID-chip”. SID-chipet fanns i olika versioner med 6581 R1 i den allra första modellen upp till 6582 och 8580 i dom senare modellerna. SID-chippet är i dag välkänt bland både DJ’s och kompositörer just för sitt unika ljud, bland andra Rub Hubbard, David Whittaker och Martin Galway.

Trots bara fyra ljudkanaler och monoljud är musiken en stor del av Commodore-kulturen. Än i dag kan jag komma på mig själv att nynna på låtar från spel som Commando och Bubble Bobble och trots alla åren har nog varenda Commodore-fan svårt att inte sjunga med eller klappa händerna i takt till den omåttligt populära SID-musiken.

Koppla upp C64 på nätet

Det som gör Commodore 64 så spännande är att folk än idag sitter och arbetar och hackar på dessa burkar. Det har kommit ut alla möjliga expansionsmoduler som gör det möjligt att koppla upp datorn på Internet, ansluta USB-enheter och mycket annat. Commodore 64 hade även en otroligt stor demoscene som än idag anordnar tävlingar och olika möten. På Facebook finns det flera fan-grupper där folk köper, byter och pratar om dessa fantastiska maskiner.

Personligen har jag flertal egna projekt som involverar gamla Commodore-maskiner. I dagsläget arbetar jag på ett projekt där jag ska sätta upp en BBS på en Commodore 64 och göra den tillgänglig på Internet. Det finns inget riktigt värde i projektet mer än att det är FANTASTISKT ROLIGT!

Nu är jag en vuxen man och har två egna barn och det är faktiskt så attmin 5-åriga dotter ibland frågar om vi inte kan spela lite Bubble Bobble!

Kom med i vår Facebook-grupp och dela med dig av dina egna historier!

David Jacoby

Post Comment