BYD visar sin populära eBuss i Stockholm kollektivtrafiksevent på UITP

Den kinesiska fordonstillverkaren BYD (Build Your dreams) visar i veckan sin beprövade 12-meters eBuss på UITP Global Public Transport Summit i Stockholm.

BYD visar sin populära eBuss i Stockholm kollektivtrafiksevent på UITP 1Företagets elektriska, utsläppsfria eBus, har en helt ny aluminium kaross och ett urval av två- eller tredörrsvarianter med en kapacitet på 80 passagerare.

Den 12-meter långa eBussen från Kinesiska BYD är företagets mest populära eBuss och är tillverkad i Ungern. BYD är ett högt rankat val i Europa bland  kommunala kollektivtrafik aktörer så som Piteå kommun där 20 bussar från BYD snart kommer vara i drift.

BYD – tar ett allt starkare grepp om Europa

BYD nådde en betydande milstolpe i maj 2019 efter att ha levererat 50 000 eBussar till kollektivtrafikoperatören TUBASA i Badajoz, Spanien.

BYD intar därmed sin position som den globala marknadsledaren för elbussar och, med över 700 eBussar beställda eller i service över hela Europa, har BYD nu över 20% av den europeiska elektriska buss marknaden.

BYDs 12-meter långa eBuss tillverkas i deras anläggning  i Komarom, Ungern. BYD har också en toppmodern tillverkningsanläggning i Beauvais, Frankrike, där ett komplett utbud av eBussar produceras specifikt för den den franska marknaden inklusive midi-bussar och coaches.

“Vår ökande närvaro i Europa ger imponerande siffror”, säger Europas verkställande direktör för BYD, Isbrand Ho. “Framgången beror till en stor del på beprövad teknik som garanterar säker, pålitlig prestanda – egenskaper som är nödvändiga för kollektivtrafikoperatörer av alla storlekar. Vår stora kompetens inom installation av laddningsinfrastrukturer innebär att BYD-kunder får en bekymmersfri helhetslösning”.

BYDs 12 meter långa eBuss är bolagets mest populära produkt

Den nya aluminiumkonstruktionen erbjuder en lägre vikt än sin föregångare, samt att den innehar en högre strukturell styrka samt förbättrade tätning och korrosionsegenskaper.

BYDs elektriska drivsystem levererar en effekt med en kapacitet på 348 kWh järn-fosfatbatterier, vilket ger en imponerande räckvidd på mer en 250 km. Drivsystemet drar även fördelar av BYDs innovativa hjulnavsmotor vilket betyder att ingen växellåda, drivaxel eller differentialkomponenter behövs. Samtidigt ger batteriets termiska styrsystem (BTMS) utmärkta värmeväxlingsegenskaper och förbättrar batteriets livslängd.

Flera laddningslösningar finns att välja på för att möta kundernas olika krav inklusive AC-laddning och DC-laddning. BYDs  laddningssystem är lätt att installera, använda och underhålla.

Ett smart bevaknings och diagnos system vid namn SMDS möjliggör att BYDs operatörer kan övervaka sina eBussar i realtid samt deras laddningsnätverk. Operatörerna kan på distans diagnostisera eventuella problem och kontrollera fordonets system, vilket avsevärt minskar underhållskostnaderna. Kördata som genereras av SMDS kan analyseras och användas för forskning och utveckling.

Ett nytt intelligent system integrerar alla bussens elektriska kretsar och kan utföra en själv-diagnos och upptäcka eventuella kortslutningar som kan orsakas av till exempel extrem värme. Systemet kan skräddarsys för att möta ett brett spektrum av operativa krav. Ytterligare skydd erbjuds för både hård- och mjukvaran vilket ökar bussens allmänna säkerhet ytterligare.

Optimering av drivaxeln och användningen av effektivare ljudisoleringsmaterial har markant minskat ljudnivån  samt ökat komforten för båda passageraren och chauffören. Smidig fordonsacceleration har också ökat passagerarkomforten. USB-uttag är installerade för bekvämlighet för passagerarna.

“Vi har en utmärkt sortiment av eBuss-produkter för att passa alla passagerarbehov,” säger Isbrand Ho, VD på BYD Europe “. Från vår kompakta och mångsidiga 8,7 meter långa elektriska midi-buss, vår 10,8- och 12-meter-eBussar som visar sig så populära för lokala myndigheter, vår 13-meters 59-sits el-tränare och vår 18-meter eBuss med en kapacitet på 140 passagerare. Samtidigt som vi fortsätter att utveckla eBuss-produkter för att passa kundernas krav ser vi en stigande efterfrågan på utsläppsfri transport från allmänheten. Det är de som driver förändringen. Jag är mycket nöjd med att BYD har produkterna, laddningsinfrastrukturen och, viktigare, den långsiktiga affärsplanen för att tillgodose denna efterfrågan och att stödja vårt åtagande att leverera en 100% utsläppsfri eBuss-transport till europeiska städer. “