Bygg- eller köperan går mot sitt slut
Hem Nyheter Bygg- eller köperan går mot sitt slut i IT-branschen

Bygg- eller köperan går mot sitt slut i IT-branschen

Publicerat av: Redaktionen

I decennier har frågan om huruvida man ska bygga eller köpa sina lösningar stått i centrum i IT-branschen.

Det vanligaste resonemanget var att det var bra att köpa för att undvika att uppfinna hjulet igen, och fördelarna med att bygga var att du fick exakt det du behövde.

Men Michael Söderholm på OutSystems tydliggör varför det numera är ett irrelevant val.

”Att köpa betyder numera sällan att du slipper att återuppfinna hjulet. Den snabba digitaliseringen i alla branscher gör att de lösningar du köpt ofta är förlegade innan de hunnit implementerats. Att bygga, å andra sidan, har ofta resulterat i så långa utvecklingscykler att lösningen blivit förlegad innan den ens färdigställts,” säger Michael Söderholm på OutSystems.

En tredje väg

Så hur ska man då göra? Enligt OutSystems väljer allt fler företag en tredje väg där de själva bygger sina applikationer genom att återanvända byggstenar från lågkodsplattformar som drar nytta av utvecklingen inom AI och moln. På detta sätt får de mer skräddarsydda lösningar än vad som skulle kunna köpas, samtidigt som de levereras snabbare än traditionella utvecklingsmodeller.

Bygg- eller köperan går mot sitt slut”Bygga eller köpa-frågan var relevant när organisationer såg mer lika ut, men globalisering, individualisering och digitalisering har skapat en komplexitet som visar på brister i dessa två traditionella alternativ. För att kunna svara på snabba interna förändringar och förändringar på marknaden behövs skräddarsydda lösningar och de behövs ofta snabbt. Dessutom måste lösningarna ofta uppfylla allt fler komplexa ramverk för regelefterlevnad och säkerhet,” säger Michael Söderholm.

En era har gått i graven

Enligt OutSystems är det viktigt att inte låta sig förledas av det traditionella valet kring att köpa eller bygga, utan istället dra nytta av de teknikframsteg som gjorts för att man ska kunna bygga exakt det som behövs, när det behövs. Den hårda konkurrensen tillåter inte att man får köpta lösningar som inte passar eller byggda lösningar som blir klara flera år för sent.

”Förbi är de dagarna då man behövde skriva tusentals eller miljontals kodlinjer för att bygga en skräddarsydd lösning. En era har gått i graven, och en ny har väckts med smart återbruk av byggstenar för att skapa något bättre än standardappar med mindre resurser och på kortare tid,” säger Michael Söderholm på OutSystems.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>