Calejo och Sweco utvecklar morgondagens VA-verktyg i nytt samarbete
Hem DIGITALA VERKTYG Calejo och Sweco utvecklar morgondagens VA-verktyg med nytt samarbete

Calejo och Sweco utvecklar morgondagens VA-verktyg med nytt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

Calejo Industrial Intelligence och Sweco Sverige har tecknat avtal om att med hjälp av avancerad AI utveckla morgondagens hållbara VA-system.

I ett första steg kommer parterna att utveckla en smartare och mer optimerad styrning av pumpar och pumpstationer i syfte att förhindra bräddning.

Slutmålet är att tillsammans skapa en helt ny intelligent VA-plattform för kommuner under namnet Smart Water.

Calejo och Sweco genomför och har redan genomfört flera framgångsrika projekt med svenska kommuner, där de med en mer optimerad styrning av VA-pumparna helt lyckas förhindra risken för bräddningar, översvämningar av orenat avloppsvatten orsakar övergödning i våra vattendrag, sjöar och hav.

Med hjälp av AI och hybrid intelligens byggs en så kallad digital tvilling av pumpstyrningen. Modellen tränas inledningsvis på historiska data utifrån nederbördsdata, strömförbrukning och vattennivåer i pumpsumparna.

– Den digitala tvillingen matas med data i realtid och visar sedan på alternativ till hur varje pumpstation ska pumpa för att förhindra bräddningar. I nästa steg kommer pumparna att styras direkt eller via befintliga styrsystem, säger Johannes Holmberg, vd Calejo Industrial Intelligence.

Visionen är att tillsammans bygga en plattform, som kombinerar Calejos kompetens inom AI-modellering och optimering med Swecos ledande VA-kompetens och som hjälper Sveriges kommuner till en mer hållbar och resurseffektiv spillvattenhantering. Lösningen kommer att minska påfrestningarna våra recipienter genom minskade bräddningar.

Ett växande miljöproblem
Bräddning är ett växande problem som alla samhällen och kommuner idag har stora problem med att lösa.

– Vi har stora förhoppningar om att den nya lösningen ska begränsa kommunernas problem med bräddning, här finns det vinster för miljön. Det är viktigt för att dämpa övergödningen i våra sjöar och vattendrag och för att det ska gå att bada utan risk för avloppsvatten vid våra badstränder, säger Magnus Almfors, affärsenhetschef Vatten & VA på Sweco Sverige.

Calejo och Sweco utvecklar morgondagens VA-verktyg i nytt samarbete

Johannes Holmberg, vd på Calejo

Med hjälp av Calejos och Swecos nya optimeringsteknik kan problemen begränsas utan att omfattande investeringar behöver göras i ny infrastruktur och byggande av nya, dyra och besvärliga utjämningsmagasin och dammar. Tekniken bidrar även till ökad energieffektivisering och på sikt kommer plattformen Smart Water dessutom att kompletteras med optimeringsverktyg för dricksvatten och en effektivare rening vid reningsverken.

Initiala tjänster för Smart Water

  • Varningssystem för bräddning
  • Utvärdering av aktuella bräddvolymer
  • Påvisande av en teoretisk potential för att minska bräddnivåerna
  • Simulering av flödet i avloppsvattennäten
  • Prognos av kommande flöden till reningsverk
  • Identifiera eventuella förändringar i pumpkapacitet över tid
  • Identifiera och visualisera mängd och typ av tillskottsvatten

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00