CES 2021 All-Digital- genomslag var 5G börjat användas världen över
Hem EVENTEvent Bevakning CES 2021 All-Digital- genomslag var 5G börjat användas världen över

CES 2021 All-Digital- genomslag var 5G börjat användas världen över

Publicerat av: Redaktionen

Verizon höll i ett keynoteanförande första dan på CES 2021 All-Digital. Budskapet med mest genomslag var att 5G börjat användas världen över nu.

CES 2021 All-Digital- genomslag var 5G börjat användas världen över

Verizons CEO Hans Vestberg

Verizons CEO Hans Vestberg pratade själv. Det var den 14 januari och CES anger Las Vegas som konferensort även den här gången trots avsaknaden av fysisk konferens.

5G gör världen ny, sa Vestberg. Nu kan ”alla” snart vara med om den omvandlingen. Hög hastighet i överföring och låg latens är de egenskaper Vestberg främst nämnde. Det var den första konferensen han pratat så omfattande på om framgångar med 5G. Det är en ny generation inom uppkopplingar som genererar digital – som en teknisk revolution egentligen om man tänker så. Utvecklingen kommer gå vidare med just 5G.

”Det är mycket mer än ännu en teknisk utveckling,” sa Vestberg. ”Det är en plattform för utveckling som leder till nyhet i alla branscher. Allt blir bättre.” Möjligheterna omdefinieras därmed.

Verizons kunder har mycket på gång nu som vi också fick höra om: En 5G-användare är NFL som med just sin nyhet (tack vare 5G) tar användare till en god händelse. Fans får mer upplevelse nu i en ny app när de följer spelet. Det blir lätt att engagera sig, på plats på läktaren på ett stadium, strax utanför eller hemma. Medan arenorna varit tomma länge nu på grund av pandemin har NFL ändå spelat över 100 spel (matcher) med en miljon i publiken på distans. AR och VR i NFLs nya app 5G Super Stadium har möjlighet till hela sju olika kameravinklar. Man väljer själv hur. Det går dessutom att lägga till egna virtuella spelare som får egen statistik i realtid. Den låga latensen i 5G gör det möjligt att göra analyser av lag i realtid. De kan lära nytt omedelbart genom att inhämta nödvändig kunskap.

Ett par museer som handlar på Verizon har också börjat använda 5G. Smithsonian och MET Champion Education and Culture. Man menar att med kraften i 5G går det jämna ut för studenter och de som lär. Ingen lämnas kvar. Alla åldesgrupper får tillgång till konst och kultur när de önskar och kan. Ett särskilt team på Verizon för kunskap hjälper studenter nå kunskap i sitt eget ”ämne” enligt eget behov.

Historiska lämningar som förvaras på museum runt om i världen är numera tillgängliga för studenter genom AR och VR. Det blir gott och fungerar som önskat med kraften i 5G. Den som är intresserad kan söka på Smithsonian (som är ett museum i USA). Kolla projektet Race, Community and our Shared Future. Upplev hur det går väl att ta del av historia i 3D. Besökaren känner sig nära. Se, rör dig runt och lär om historia med hjälp av dessa föremål.

En annan utställning på Smithsonian heter Objects from Girlhood, It’s Complicated. Där finns föremål som visar på lidanden och hur kvinnor ändrar historien. Se också (kommer snart) Play Ball om människor i Latinamerika som invandrar i USA och ändrar hur man spelar det amerikanska spelet baseboll (sport alltså).

Ett annat museum: The Metroplitan Museum of Art har teman i utrymmen i 3D (möjliggjort med 5G). Utställningen heter MET Unframed. I tillägg finns lektioner för den som vill kunna mer (med lekfulla inslag).

Företagen Skyward och UPS jobbar med teman som ”smart stad” och ”leverans möjlig”. När kommunerna blir allt mer uppkopplade och smarta går det använda 5G till att ge kraft åt innovation – och därmed är invånare och företag mer smarta de med. Det går att vara effektiv och lämplig. Skywards använder drönare och 5G för att hjälpa i samhällen. Säkerheten i Verizones 5G är också god. Skyward koordinerar på distans så drones levererar paket och mer. Skywards har ett eget team för sån utveckling också.

UPS möjliggör så att 5G kan göra vård snabbare genom att få fram labbresultat och livgivande medicin fort. 5G gör det möjligt att nå effektivitet för särskild expressleverans av unika paket.

Live Nation ändrar industrin för publik på koncerter. Man gör något helt nytt i samarbete med Verizon (i produkten 5G Ultra Wideband) på en välkänd ”musikmedlemsklubb”. Det är Wiltern i Los Angeles som bland annat får multi-cam och en 360gradig portal – dessutom en enhet för att ta hand om folk i mängd. Det blir också lätt för publik att följa konsert på distans. Att gå på event blir helt nytt.

Det går att utveckla verktyg som skapar digitala tvillingar av artister i musikvideoformat med AR och VR. Fans upplever närhet till artist.

”När man tänker efter handlar det om att bli tidlös, människors behov av att mötas och nå ut, dela med sig av erfarenheter och höra andras”, sa Vestberg. ”5G är mycket mer än bara något inom utveckling.” Han hoppas att vi använder 5G till att göra gott, lära nytt, dela med oss, möjlighet växa som människa, förbättra samhällen och söka nya vägar så att vi alla får vinst på just de sätt var och en vill nå vinst. Det blir stort.

Det stora, internationella företaget för schampo och rengöring, P&G (mycket stora i bl a Indien) var med på CES 2021 All-Digital och på något CES för allra första gången. De definierar tekniken idag som Constructive Disruption. Deras termer brukar få genomslag i hela världen, även i Europa och är bra lära sig utantill (om man behöver). På företag frågar man sig mer än någonsin ”varför”, ”hur”, och ”vad om”.

En annan sammanfattande iakttagelse i år: många företag deltog med fakta om hälsa som kan fås digitalt, en uppåtgående trend.

Annat på CES var att BONA släppte sina två sista robotdammsugare för hem. Huawei ser ut att ha vunnit inom hälsoklocka – också en uppåtgående trend – med Amazfit GTR 2e och Amazfit GTS 2e. De har en slags ”alltid på” funktion på skärm som lockar. Taiwans första rehab inom telematik kommer användas mycket där (även mot Covid-19) och nyheter om detta kom alltså på CES i januari. I Taiwan tänker man också på internet och lärande. Ett av deras startup-företag har en produkt med AI till det. Man ska träna genom att välja. Företaget Glossika har mycket nytt. De fortsätter inom språkinlärning eftersom mobiler och laptoppar i utbildning blir vanligt och normalt.

Raythink kom med AR HUD för AR och intelligens i trafik.

OakMega lanserar CRM för att spåra tappad kunddata så att kunds medlemskap ökar i värde.

OSTF kom med en bra mikrofon för kontakt som korrigerar och ger gott ljud åt röst. vMic heter den produkten.

En startup i Taiwan VitalSigns Technology var med och visade en IoT-enhet för övervakning av luftkvalitet. Det medan LUFTQI hade med en bärbar luftrenare ”Clean Air on the Go”. Den bidrar till en ny normal, säger de som utvecklar den.

Avalanche Computing gör teknik för AI i stor skala – man fokuserar på hastighet och skalbarhet. Man har redan så många projekt att det räcker till alla och allt som någon behöver.

BayPay (San Francisco och Taipei) presenterar sin snabba produkt för betalning. De är stora inom SaaS och betalning. De talar främst om enkelhet, snabbhet och säkerhet, något alla förstås vill ha. Man talar om Token Payments Stacks och Token Commerce.

Inom vården kom Med Fluid med en god produkt för mikrovätska och diagnos av sjukdom. Man hävdar att det är en god plattform att jobba med.

Företaget dp Smart Technology presenterar en kamera i framkant. Streama live, använd Rogy 360° och upplev hur den är smart och unik.

ELECLEAN har en produkt med innovativ teknologi som WHO regionalt använder i kampen mot Covid-19. Den har med desinfektionsmedel att göra. Ganska intressant för folk som jobbar med sånt.

Bronine har en ny teknik för laddning som går under namnet Volkit.

PiQuant å sin sida utvecklar teknik som har att göra med stetoskop. Den förbättrar på ett avgörande sätt (SNR).

WayneHill Ventures presenterar video och produktion med namnet Wayne Hills AI Pro SW. (Pressreleasen lanserades 14 januari om nån vill kolla.)

Mer om vård (det var med hel del sånt tydligen): MediWhale närmar sig global marknadsföring av en AI-försedd lösning som botar ögonsjukdom.

ENERNET jobbar vidare med effektiv energi till den nya kundtjänsten av idag, alltså utan medarbetare (”untact”).

Från Taiwan deltog en startup som heter ACSI som bidrar med teknologi som ”polerar på” traditionell kinesisk medicin.

ArcRAN utvecklar ”kompressade” säkerhetslösningar till webb på IoT/V2X.

Företaget Dreame Leading Cleaning har teknik för smarta hem som de visade.

MIJ Korea kom till CES 2021 med en app åt telefon för digital vård av sjukdomen tinnitus.

Samtidigt vann CGIMI pris av arrangören för sin innovativa ådra. Det är femte året.

CES framhöll även med tydlighet att produkter för vården var mycket vanliga på mässan i år. Dessa lösningar  ligger i framkanten av utvecklingen.

Det finns dessutom en sammanställning av vilka globala varumärken som deltog på CES All-Digital i år med goda innovationer för vår smarta framtid. Sök mer information om det på webb på digital.ces.tech.

ORKA fick pris för god innovation över lag.

Många tyckte att LG på ett bra sätt visade att CES 2021 var ett betydelsefullt event för spel (”gamling”). LG höll i en visning med titeln LG Trends & Tech Spotlight som blev uppskattad.

Priset för årets Display Application Product gick till BOE för deras aktiva Micro LED med matrix.

Ett franskt företag – International Boost – hade samlats flera franska startups som visade egna nyheter som kan ha betydelse utanför enbart Frankrike och som är unika och i framkant vad gäller tekniken. International Boost coachar startuper i Europa mest. De ser även till att de som är med får ut vad de kan av CES. International Boost fungerar som en plattform för nya företag så att presentationen fungerar. Företagen å sin sida står beredda med teknik som fungerar överallt och för stora mängder användare om de hittar finansiärer. Behoven ser lite olika ut och en del startups behöver bara partners som vill distribuera.

E-Cassini är ett. De har ett program för att minska koldioxidutsläpp i städer. Lösningen, en SaaS-lösning, fungerar på lagring, delning, sparande, uppdateringar, samkörning och beslutsfattande. Men avser geografisk data som punktmolnförteckningar, bilder, filmer, GIS och CAD. I tillägg också för så kallad öppen data (transparens/tillgänglighet) och BIM. Allt detta är bra till styrning vad avser utrymme, infrastruktur och byggnader och alla lika.

I övrigt finns det mycket att läsa om CES 2021 på nätet. Gå till digital.ces.tech på Internet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>