Check Point-forskare: Vanliga pc-hot riktas nu mot mobila enheter

Check Point-forskare har identifierat en rad nya säkerhetshot inriktade på mobila enheter och även flera former av skadlig kod som tidigare bara existerat i pc-världen.

Bland de nya resultaten finns:

  • en ny ransomware-kampanj som utnyttjar två olika typer av skadlig kod för att infektera mobila enheter. När enheten infekterats så låses den och användaren krävs på 200 USD i värdecheckar på iTunes för att enheten ska låsas upp igen.
  • skadlig kod som förklätts till Chrome-uppdateringar. Uppdateringen stänger av eventuella antivirusskydd för att undvika att bli upptäckt. Sedan stjäls sms, samtals- och kreditkortsinformation. All data skickas sedan till ett ryskt telefonnummer.

    Åsa Edner, Sverigechef Check Point
    Åsa Edner, Sverigechef Check Point
  • en kod som gör att inkräktare kan spåra exakt var den infekterade mobilen befinner sig i realtid. Koden utnyttjar Waze, en populär navigeringsapp som har över 100 miljoner nedladdningar.
  • Hoten mot mobila enheter ökar kraftigt och blir allt mer sa Åsa Edner, Sverigechef Check Pointffinerade, vilket är både allvarligt för användarna, men även för företag som ökar sin exponering via de anställdas mobiler, säger Åsa Edner, Sverigechef Check Point. Dessa nya upptäckter visar att även väletablerade appar kan utgöra risker för användarna, samt att det är av största vikt att regelbundet installera uppdateringar för att försöka upprätthålla säkerheten.

 

För mer information, se: http://blog.checkpoint.com/2016/05/06/in-the-wild-mobile-malware-follows-in-the-steps-of-its-pc-cousins/

Post Comment