Cisco skär genom bakgrundsbruset med nytt företagsköp

Cisco har förvärvat Babblelabs, ett amerikanskt bolag som har en ledande AI-baserad lösning för att filtrera bort oönskat ljud.

Cisco skär genom bakgrundsbruset med nytt företagsköp 1Tekniken ska nu integreras i Ciscos samverkansplattform Webex.

– Det är en av de saker som deltagare mest stör sig på i distansmöten, säger Torsten Sagner, ansvarig för Webex på Cisco Sverige.

I en undersökning som genomförts av Cisco och som kommer att publiceras under hösten, uppger 98 procent av respondenterna att de upplever störande moment under videosamtal – och oönskat bakgrundsljud – som tangentbordsknatter och pappersprassel, radioskval eller högljudda husdjur – är bland det man retar sig mest på.

Babblelabs AI-algoritm går bortom traditionell brusreducering, då den också kan identifiera och förstärka tal, oberoende av språk, i realtid, samtidigt som den filtrerar bort ambiens.

– Under det senaste halvåret, då all fysisk kontakt begränsas enormt mycket, har resfria möten tagit över nästan helt från fysiska, och det ger alla leverantörer enorma mängder kunskap om vad som är viktigt för användarna. Man lägger märke till nya saker, både behov och störningsmoment, när nästan all interaktion sker på det sättet, säger Torsten Sagner.

– Det är klart att de här kunskaperna bidrar till hur vi utvecklar tjänsten på många sätt, både när det gäller att göra mötesupplevelsen så bra som möjligt och för att den ska kunna användas säkert. Ett annat exempel på en konkret effekt av pandemin är att vi fortsatt prioritera vår röststyrning i Webex Assistant, så att man ska kunna göra allt man vill i ett virtuellt möte utan att behöva vidröra några produkter eller ytor.

Under de första månaderna av pandemin mer än tredubblades användningen av Cisco Webex världen över – bara under april månad tillbringade 500 miljoner deltagare sammanlagt fler än 25 miljarder minuter i virtuella möten.

Under våren och sommaren har Cisco genomfört flera företagsförvärv, bland annat det Malmöbaserade företaget Modcam, som arbetar med sensorer för bildanalys.