Förenklad verksamhetsstyrning, röststyrda konferenssystem och högre säkerhet i uppkopplade prylar är några av de löften som ges vid Ciscos stora konferens i Barcelona.
Användare av Ciscos produkter kan se fram emot stora förbättringar både när det gäller administration och hantering. Fyra år efter förvärvet av AppDynamics har Cisco nämligen kommit till skott att integrera en rad administrationsverktyg från detta bolag till applikationsplattformen HyperFlex. Här använder man sig av containerplattformen Kubernetes som ska innebära bättre möjligheter att automatisera processerna. Den största nyheten inom detta segment går under namnet Intersight Workload Optimizer och med den Kubernetesbaserade applikationsplattformen utlovas betydande förenklingar i processer där man behöver flytta data mellan olika molntjänster.
– Vi gör nu Kubernetes till standard för våra programutvecklare vilket ska göra det mycket smidigare både att rulla ut nya produkter och att administrera dessa, säger Ciscos molnchef Liz Centoni.
Hon uppger att den nya satsningen innebär att Cisco tar ledartröjan när det gäller proaktiv optimering av system som bygger på både fysisk och virtuell infrastruktur.
Cisco har även uppgraderat konferensplattformen Webex Meeting med funktioner som gör det möjligt att hantera det mesta med röstkommandon. Tekniken bygger på innovationer kring artificiell intelligens som man fått via förvärvet av företaget Voicea.
– Från användare av Voicea har vi fått rapporter om att de kunnat spara mer än sex timmar per användare och vecka genom att effektivisera hela mötesprocessen, säger Sri Srinivasan som ansvarar för Ciscos konferensprodukter.
Han berättar att Cisco har 300 miljoner användare av företagets olika konferenssystem och att många av dessa deltar i projekt för att förbättra språkigenkänning och liknande.
Samtidigt passar Cisco på att bredda utbudet av konferensprodukter med siktet inställt på mindre företaget.
Den främsta nyheten här är Webex Room USB som förser en vanlig dator med konferensfunktioner.
Bland de områden som genomsyrar många av föreläsningarna på årets Cisco Live i Barcelona är cybersäkerhet där företrädare för Cisco beklagar att man inte satsat hårdare på detta tidigare. Företaget uppger att 80 procent av all världens data passerar någon av Ciscos produkter vilket innebär att man borde kunna bidra mer till att skydda systemen från hackare och elak kod. Det gäller inte minst den flod av produkter som nu får kopplingar till internet.
Nu har det dock börjat hända stora saker inom detta område och Ciscos nya satsning som presenteras i Barcelona går under namnet Cyber Vision. Här använder man sig av teknik från det nyligen förvärvade företaget Sentryo, specialist på att säkerställa uppkopplade prylar.
Bland de cirka 200 svenska deltagarna på Cisco Live märks Henrik Bergqvist som är cybersecuritychef på Ciscos svenska kontor.
– Att säkra produktionsnät med hela IoT-biten känns extremt viktigt med tanke på vilka följder det kan få om man exempelvis slår ut en hel fabrik med så påtagliga kostnader till följd, säger Henrik Bergqvist.
Ett exempel han nämner är Norsk Hydro som förra året drabbades av en utpressningsattack via så kallat ransomware som beräknas ha kostat företaget åtskilliga hundra miljoner kronor.
– Svenska företag berättar sällan om sådana händelser fast än vi vet att det ofta förekommer.