Hem Säkerhet Compuware om stordatorns roll i Corona-tider: ”Dåligt underhåll av stordatorn skapar problem”

Compuware om stordatorns roll i Corona-tider: ”Dåligt underhåll av stordatorn skapar problem”

Publicerat av: Redaktionen

I media rapporteras det nu om hur myndigheter i många länder, däribland USA, kämpar med att hantera den mängd ansökningar om arbetslöshetsersättning som kommit in som en följd av COVID-19 och den ökade arbetslösheten.

Compuware om stordatorns roll i Corona-tider: ”Dåligt underhåll av stordatorn skapar problem” 2

Sam Knutson, Vice President Product Management på Compuware

Trycket på organisationerna är stort och IT-systemen bakom, ofta i form av en stordator och programmeringsspråket COBOL, beskrivs som föråldrade och omoderna. Det amerikanska IT-företaget Compuware vill nyansera bilden av stordatorn och menar att problemen snarare kommer av bristande underhåll av systemen.

Compuware, som utvecklar och levererar mjukvara och program till företag och organisationer med en stordator, vill nyansera bilden av stordatorns roll och den betydelse den har för världsekonomin. Sam Knutson, Vice President Product Management på Compuware, menar att problemen som olika aktörer världen över just nu upplever inte beror på stordatorn och tekniken i sig, utan på långvarig brist av underhåll och skötsel av systemen. System som i stor utsträckning fortfarande är affärskritiska för många svenska banker och försäkringsbolag, för att nämna några.

– Stordatorer och COBOL beskylls ofta felaktigt för de utmaningar och problem som vissa amerikanska stater står inför, bland annat nu när många människor ansöker om arbetslöshetsersättningar. De problem som nu uppstår handlar inte främst om stordatorn och koden i sig, utan mer om att det under en lång tid saknats underhåll och skötsel av COBOL-applikationerna som kör systemen, säger Sam Knutson.

En korrekt skötsel och ett löpande underhåll av systemen är avgörande för alla applikationer, oavsett programmeringsspråk, menar Sam Knutson.

– Att misslyckas med detta kan likställas med att köpa en bil och aldrig serva den, och sedan förvänta sig att den kommer fungera smärtfritt i årtionden framöver. Stordatorteknologi med COBOL-system driver världsekonomin framåt, och det krävs att statliga myndigheter vidtar de åtgärder som behövs för att deras system ska kunna fortsätta användas utan problem. Detta inkluderar också tillhandahållande av en modern utvecklingsmiljö så att utvecklare med olika nivåer av kunskap kan uppdatera och hantera COBOL-applikationerna lika smidigt som andra applikationer, avslutar Sam Knutson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00