Containerteknik behövs för att stötta expansionen av molnlösningar
Hem KRÖNIKA Containerteknik behövs för att hjälpa expansionen av molnlösningar

Containerteknik behövs för att hjälpa expansionen av molnlösningar

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Samhället förändras och det ställs höga krav på IT-avdelningars förmåga att vara flexibla, kunna samarbeta och snabbt svara på kundernas behov.

Många verksamheter har länge talat om en DevOps-kultur som kännetecknas av ett gott samarbete mellan utvecklare och drifttekniker.

Med hjälp av containerteknik kan detta möjliggöras och applikationer kan brytas ner till mikrotjänster och hybrida infrastrukturer kan byggas både i det egna datacentret och i molnet, men frågan är om företagen är redo.

Nyligen höll IDC i Norden och Benelux en DevOps-konferens vars tema var ”Empowered DevOps”. Målet var att utforska hur långt verksamheter har kommit när det gäller att stärka DevOps och ingenjörers arbete så att de kan ha full kontroll och ansvar över sina projekt. Eftersom teamen ofta växer snabbt måste verksamheten ha rätt taktik för att hantera, stärka och driva tillväxt i stor omfattning. Faktum är att en undersökning från IDC visar att 80 procent av stora företag i Europa har anammat en DevOps-taktik men bara 10 procent utmärker sig när det gäller ökad prestanda och snabbare leveranser. Detta indikerar att en stark DevOps-kultur fortfarande är mer av en vision än vad det är verklighet hos många verksamheter, trots att vi har haft containerteknik till vårt befogande i över ett decennium.

Samma utveckling som för virtualisering

Containertekniken påminner om servervirtualisering på så vis att båda tidigare inte har varit en del av traditionell IT-infrastruktur. Virtualisering av servrar började som en slags trend som inte alla företag behövde och därför inte hade. Bara ”early adopters” satsade på tekniken till en början, men nu, 20 år senare, har långt många fler företag virtualiserat sina arbetslaster. Frågan är om containertekniken kommer se en liknande utveckling. Mycket talar för det men det finns fortfarande utmaningar med tekniken.

Många verksamheter saknar ett tydligt och sammanhängande tillvägagångssätt för sin IT-infrastruktur och produktionsmiljö. Denna frånvaro av strategisk integration betyder ofta att de inte drar nytta av fördelarna med automatisering. Ett annat problem är otillräckliga investeringar i datahanteringsverktyg som säkerställer driften mellan plattformar. Dessa krävs för att kunna stötta och hantera ökningen av applikationer som är gjorda för att köras i molnet. Det är viktigt att tänka på särdragen i containermiljön, såsom den tillfälliga karaktären hos många containrar, deras mikrofunktioner och integrationen med molnlösningar, för att också garantera att driften blir säker.

Personalbristen måste lösas under 2022

Många verksamheter ser dock fördelarna med containertekniken och investerar för att kunna hantera den efter bästa förmåga. VMwares rapport The State of Kubernetes 2021 uppger att 65 procent av respondenterna redan använder orkestreringsverktyget Kubernetes i sin produktion. På bara ett år har siffan ökat med sex procentenheter då samma siffra 2020 var 59 procent. 98 procent av respondenterna uppger också att de ser stora fördelar efter implementeringen av Kubernetes.

De flesta verksamheter utgick ifrån att de anställda skulle återgå till kontoren som vanligt under 2021 men i stället har distansarbetet fortsatt i stor utsträckning. Företag har därför tvingats utveckla långsiktiga strategier för distansarbete för att garantera effektivitet och flexibilitet. Denna ökade efterfrågan på distanslösningar har också drastiskt ökat behovet av molnlösningar. Inte bara för att snabbt underlätta ökad kapacitet och tillgänglighet, utan för att säkerställa att nya arbetssätt är säkra, flexibla och integrerade. Dessutom utökar verksamheter sin användning av containerteknik att förbättra sin interoperabilitet.

Kompetensbristen inom den svenska IT-branschen har dock påverkat implementeringen av denna revolutionerande teknik negativt, eftersom det är svårt att hitta DevOps-tekniker med rätt kompetens. Trots att tekniken är på plats är det alltså svårt att hålla jämna steg med personalrekryteringen. Detta riskerar att leda till en situation där verksamheter antingen inte kan använda sina containerlösningar till fullo eller utvecklas i rätt takt.

Containerteknik behövs för att stötta expansionen av molnlösningar

Jesper Lundin

Under nästa år kommer vi se att expansionen av molnlösningar stöttas av ett utökat användande av containerteknik, men det förutsätter att vi kommer till rätta med personalbristen och kan garantera säkerheten. Därför är ett viktigt fokus för 2022 att få fart på utbildning av IT-personal så att de kan hantera containertekniken, samt att investera i moderna datahanteringsverktyg som säkerställer driften och säkerheten mellan plattformar.

Jesper Lundin, Regional Director, Sweden & Finland, Veeam Software

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>