Coromatic säkrar driften av Sveriges största flygplatser
Hem Nyheter Coromatic säkrar driften av Sveriges största flygplatser

Coromatic säkrar driften av Sveriges största flygplatser

Publicerat av: Redaktionen

Coromatic, den ledande leverantören av lösningar för verksamhetskritisk infrastruktur, s.k Critical Facilities Solutions, ska leverera avbrottsfri kraft till Swedavias flygplatser i Sverige under fem år.

Coromatic säkrar driften av Sveriges största flygplatser 3Detta står klart efter att Coromatic vunnit ett ramavtal för leverans av totalentreprenad för UPS-system (uninterruptible power supply) för avbrottsfri kraft. UPS-systemen säkerställer att elförsörjningen fortsätter att fungera vid exempelvis ett strömavbrott, något som i flygtrafiken är helt avgörande.

Swedavia, som ägs av svenska staten, äger, driver och utvecklar det nationella basutbudet av flygplatser – ett system av tio flygplatser från Malmö i söder till Kiruna i norr. Under 2017 reste totalt 41.9 miljoner passagerare till och från Swedavias flygplatser där de största är Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport.

Företagets roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Att då kunna fortsätta driften vid exempelvis ett strömavbrott är helt avgörande för att Swedavia ska kunna uppfylla sin roll. Det är bland annat mot bakgrund av detta som Swedavia nu som ett av de första statliga bolagen har upphandlat UPS-system i ett separat koncernavtal.

– För att vi ska kunna hålla flygtrafiken igång är det mycket viktigt att vi har en stabil och säker strömförsörjning, exempelvis för att ankomst- och avgångshallarna ska fungera och för att säkerställa att ljusen lyser på landningsbanorna, säger Håkan Pedersen, Chef Elenhet på Swedavia Energi. Jag är därför mycket tillfreds med att vi nu har fått Coromatic som leverantör av denna kritiska infrastruktur.

De har en gedigen erfarenhet av att säkra driften av samhällskritisk infrastruktur och dessutom var de det bolag som bäst svarade upp på våra krav på totalentreprenad.

Coromatic säkrar driften av Sveriges största flygplatser 4En modulär lösning förenklar servicen, gör det enkelt att lägga till fler UPS:er om behoven ökar samt byta ut enheter vid fel, utan att det påverkar verksamheten.

Avtalet, som löper över fem år, innebär att Coromatic kommer att leverera helt nya UPS-enheter samt byta ut uttjänta moduler. Coromatic kommer att leverera lösningen som färdigkonfigurerade modulära och energieffektiva system som omfattar UPS-enheter, ventilreglerade batteripaket, lågspänningsställverk, kapslade centraler och kabelarbeten.

– Vi är givetvis mycket hedrade av att Coromatic återigen är en viktig del i att säkra driften av en så samhällskritisk infrastruktur som flygplatser utgör, säger Robin Carlsson, affärsområdesansvarig för critical power på Coromatic. Genom att upphandla UPS separat visar Swediavia vikten av att säkerställa tillgängligheten till kraft i sin verksamhet, något som blir allt mer vanligt inte minst inom den statliga sektorn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>