Coronabedrägerierna tar fart – vi måste alla ta ansvar för att informera – inte minst våra äldre

Alla som har äldre bekanta, föräldrar eller andra släktingar i riskgrupperna lär ha börjat uppmana dom att stanna hemma, undvika att ens handla och än mindre umgås socialt med andra människor i nuläget.

Coronabedrägerierna tar fart – vi måste alla ta ansvar för att informera – inte minst våra äldre 1En uppgift som är svår nog för många, men likväl inte tillräcklig för att denna särskilt utsatta grupp ska undvika alla de risker som följer i coronavirusets spår. För det är inte bara sjukdomen de har att värja sig emot. Bedragare har nämligen rekordsnabbt börjat utnyttja situationen och allt fler tycks gå i fällan.

Den senaste veckan har nyheterna duggat tätt kring olika typer av bedrägerier med corona-koppling. Det har handlat om allt från människor som knackar dörr och hävdar att de är där för att genomföra ett coronatest till falska SMS för att komma över personuppgifter och raka nätbedrägerier där människor luras att ge ifrån sig sina bankuppgifter.

Under onsdagens presskonferens varnade även MSB officiellt för att denna typ av bedrägerier blir allt vanligare. I takt med att allt fler av de som kan numera arbetar hemifrån ökar även riskexponering hos den breda allmänheten, även om bedragarna i nuläget ofta tycks fokusera på den äldre generationen.

Vi kan konstatera att vi i kristider ser det bästa, men även det sämsta hos folk. Och alla vi som försöker göra gott måste därför även ta tag i dessa bedrägerier.

När vi pratar med nära och kära, särskilt då de som är äldre, om att de ska minimera sina risker med corona måste vi även ta upp den här typen av bedrägerier. Det räcker inte att erbjuda sig att handla åt någon som inte kan eller bör gå till affären själv. Det räcker inte med att förhöra oss med jämna mellanrum om den som är hemma själv mår bra och har det de behöver. Vi måste även upplysa dom om att inte släppa in okända i lägenheten eller huset, oavsett anledning. Vi måste upplysa dom om att inte svara på alla SMS direkt eller för den delen tro på mirakelkurer som erbjuds över nätet.

Det är viktigare än någonsin att vi alla hjälps åt även med informationsbiten. Särskilt då de som isoleras från socialt umgänge lär använda nätet i allt större utsträckning för att hålla kontakten med omgivningen. Då exponeras de också potentiellt för denna typ av bedrägerier. Google, Facebook, LinkedIn, Microsoft, Twitter och en rad andra jättar online och på sociala medier har lovat att de gemensamt ska motverka falska nyheter kring corona. Det är ett otroligt viktigt initiativ, men lär tyvärr inte hjälpa mot dessa bedragare. Ansvaret ligger istället på dig och mig – när vi pratar Corona med vår omgivning får vi inte glömma att prata om de gränslöst hänsynslösa bedragare som utnyttjar situationen.

Och MSB – vi hoppas innerligt att ni fortsätter på inslagen linje och inkluderar information om coronabedrägerier i den informationskampanj ni nu fått medel att genomföra. För hur viktigt det än är räcker det inte bara att tvätta händerna för att skydda sig mot alla följder av Covid-19.

PA Prabert
Vice koncernchef mySafety Group