Cyberattacker mot ukrainska myndigheter och militär ökar med 196 procent
Hem Säkerhet Cyberattacker mot ukrainska myndigheter och militären har ökat med 196 procent

Cyberattacker mot ukrainska myndigheter och militären har ökat med 196 procent

Publicerat av: Redaktionen

Check Point Research (CPR) har släppt data om cyberattacker som har observerats i samband med kriget i Ukraina.

Cyberattackerna mot ukrainska myndigheter och militären har ökat med 196 procent under de tre första dagarna med strider. Samtidigt ökade cyberattackerna mot ryska verksamheter med fyra procent.

CPR varnar också för bedrägerier som skickas för att lura personer som försöker donera pengar till Ukraina från utlandet.

 • Ökning med 196 procent
  När det gäller ukrainska myndigheter och militären noterade CPR att cyberattackerna ökade med 196 procent under de tre första dagarna med strider, jämfört med de första dagarna under februari 2022. Samma sektorer globalt och i Ryssland visade inte en liknande ökning.
 • Cyberattackerna mot Ryssland ökar med fyra procent

  Cyberattacker mot ukrainska myndigheter och militär ökar med 196 procentUnder de senaste dagarna har CPR noterat att cyberattackerna per organisation har ökat med fyra procent inom Ryssland, jämfört med samma dagar föregående vecka. I Ukraina ökade det totala antalet cyberattacker per organisation med 0,2 procent. Andra regioner över hela världen upplevde en nettominskning av cyberattacker per organisation under samma tidsperiod.

 • Nätfiske-mejl på östslaviska språk har sjufaldigats
  CPR såg en sjufaldig ökning av skadliga nätfiske-mejl på östslaviska språk, med ryska och ukrainska bokstäver. En tredjedel av dessa skadliga mejl riktades till ryska mottagare som skickats från ukrainska e-postadresser.
 • Se upp för donationsbedrägerier
  CPR dokumenterade också bedrägerier där kriminella utnyttjar situationen för ekonomisk vinning genom att locka personer att donera pengar till falska ukrainska stödfonder.

  – Cyberaktiviteten ökar i samband med den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina, säger Lotem Finkelstein, Head of Threat Intelligence, Check Point Software Technologies. Vi ser att cyberattacker ökar på båda sidor, där de ukrainska myndigheterna och militären ser den kraftigaste ökningen. Det är viktigt att förstå att kriget också har en cyberdimension, där människor online väljer sida, både på darknet och i sociala medier.

Fyra snabba säkerhetstips om du vill donera pengar

 • Se upp för falska domäner och dubbelkolla så att du skickar till korrekta adresser
 • Kontrollera bifogade filer och vad du laddar ner
 • Dåligt språk och stavfel kan vara en varning
 • Var kritisk och gå inte med på misstänksamma förfrågningar

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>