Hem NYHETER Därför firar vi den fria mjukvaran

Därför firar vi den fria mjukvaran

Publicerat av: Redaktionen

Lördagen den 19 september firas den årliga Software Freedom Day – en viktig dag för en rörelse som förändrat världen.

Därför firar vi den fria mjukvaran 3Öppen källkod och fri programvara är i dag en självklar del av mjukvaruindustrin, men tankarna har djupa rötter. Det första kända initiativet kring fritt utbyte av tekniska lösningar går att spåra så långt tillbaka som till 1911, när Henry Ford grundade en grupp där konkurrerande amerikanska biltillverkare delade teknik med varandra utan ekonomisk vinning – för att en snabbare innovationstakt skulle gynna dem alla. Ett känt lokalt exempel är när Volvo på 1950-talet höll designpatenten öppet för det revolutionerande trepunktsbältet så att andra biltillverkare kunde använda det, just för att de insåg att samhällsnyttan var viktigare än konkurrensfördelen.

På universitet, i stora företag och offentliga verksamheter var den ursprungliga normen att dela teknik och kunskaper med varandra. Datorer var väldigt dyra och specialiserade och majoriteten av mjukvaran utvecklades mer eller mindre från grunden, för att lösa specifika problem. Med åren blev datorer mer och mer standardiserade, och programvara kunde separeras från hårdvaran. Detta gav plats för rena programvaruföretag som bestämde att de behövde skydda sin källkod för sina produkter, vilket resulterade i att proprietär programvara blev norm.

Det gav företag en konkurrensfördel och som en följd av det stängdes åtkomsten till källkod för andra. Kostnadsfri och öppen källkodsbaserad programvara (FOSS) blev en nisch med väldigt få deltagare.

Man kan naturligtvis inte prata om FOSS i en historisk kontext utan att nämna Linus Torvalds och Linux. Men det finns många innovationer med öppen källkod under de senaste 40 åren som har hjälpt till att göra det mainstream. Apacheservrarna, operativsystemet Android, PHP, MySQL, OpenJDK och Netscape, för att nämna några.

Numera kommer de mest nytänkande teknikinnovationerna från open source-samhället – inom AI och maskininlärning, containrar och Kubernetes. Licensieringen av öppen källkod påverkade till och med skapandet av  .

I mer än 100 har vi sett exempel på hur delning och tillgängliggörande av idéer, produkter och projekt för att modifiera, expandera och omarbeta dem har resulterat i bättre teknik. Det är därför ingen överraskning att användningen av öppen källkod bland företag fortsätter växa. En 95% av företagen anser att öppen källkod är strategiskt viktigt för sin verksamhet, och 77% att öppen källkod kommer att fortsätta växa i organisationen.

En av de viktigaste aspekterna av programvaruutveckling med öppen källkod är möjligheten för människor och organisationer att samarbeta i det fria för att lösa några av världens svåraste frågor.

Idéer blir starkare med öppen källkod – en enkel men kraftfull tro som har hjälpt till att omvandla teknik. Öppen data hjälper till exempel tillverkare, forskare och hantverkare att skydda naturliga habitat och   Öppen hårdvara hjälper människor att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. möjligt för studenter att odla sin egen mat i ett klassrum.

Öppen källkod hjälper UNICEF kartlägga varenda enskild skola i världen och visa deras anslutning i realtid. Öppen källkod hjälper Greenpeace utforma en helt ny global engagemangsplattform som hjälper dem att ansluta sina miljontals supportrar till frågor som de bryr sig om.

Det här är bara några exempel som visar vad människor gör med öppen källkod – den gemensamma nämnaren är idén att samarbete och tillgänglighet är det som gör dessa projekt mer framgångsrika. Om det inte var för Software Freedom så skulle det helt enkelt inte vara möjligt.

Vad är det vi firar på Software Freedom Day? Mjukvara som är fri, vilket innebär:

  • Det är fritt att använda – för alla ändamål
  • Det är fritt att studera hur programmet fungerar och ändra det
  • Det är fritt att distribuera kopior – precis hur du vill
  • Det är fritt att modifiera och att distribuera kopior av dina egna modifierade versioner
  • Det är fritt att få tillgång till källkoden för programvara

Vi som är teknikexperter, utvecklare, systemadministratörer, IT-direktörer, CTO:er, och varje roll däremellan, har ett ansvar att säkerställa att teknik och mjukvara fortsätter att vara fri och att vem som helst med ett intresse kan komma åt den. Det kan vi göra genom att investera tid, pengar och resurser i projekt med fokus på öppen källkod.

Jan Wildeboer, EMEA Evangelist Red Hat

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00