Datacenter ger nytt liv i Utansjöverken
Hem Nyheter Datacenter ger nytt liv i Utansjöverken

Datacenter ger nytt liv i Utansjöverken

Publicerat av: Redaktionen

Bolooba Data Centers etablerar ett nytt datacenter i Utansjöverken i Härnösand.

Datacenter ger nytt liv i Utansjöverken 1

Björn Wiklander, Bolooba, och Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, vid Utansjöverken.

Satsningen innebär nya jobb och nytt liv i den gamla industribyggnaden.

– Vi har redan sålt ut den kapacitet vi kommer att förfoga över i Utansjö. Nu går vi in i en intensiv uppbyggnadsfas med målet att verksamheten ska vara igång i januari 2019, säger Boloobas vd Francesco Benincasa.

Hyresavtalet är på tio år och Bolooba räknar med att behöva cirka 50 personer för att bygga anläggningen och därefter tio datacentertekniker för att sköta verksamheten. Expansionen i Härnösand är ett steg i företagets strategi att bli ett världsledande datacenterföretag inom så kallad high performance computing (HPC).

– Det värmer i hjärtat att se en gammal tom industrifastighet få nytt liv i form av ett högteknologiskt företag i en framtidsbransch, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

– Härnösand i allmänhet och inte minst Utansjö har ett stort behov av nya arbetstillfällen. Att ett så expansivt företag som Bolooba väljer Utansjö är ett mycket glädjande besked, säger Härnösands tillväxtchef Uno Jonsson.

Bolooba har sedan tidigare ett datacenter i Långsele utanför Sollefteå och väljer nu alltså att expandera i samma region.

– Jag som följt och arbetat länge med Bolooba blir naturligtvis extra glad över att de vill fortsätta växa här, säger Mikael Aamisepp, etableringsansvarig på High Coast Invest, som hjälper utländska företag att etablera sig i länet.

– Många datacenterföretag har visat intresse för regionen under det senaste året och det beror på att vi har ett starkt regionalt erbjudande. Jag vågar sticka ut hakan och säga att vår region är en av världens bästa platser för den här typen av verksamhet, både sett till ekonomi och hållbarhet, säger Mikael Aamisepp.

Boloobas planer tar inte slut i Utansjö utan företaget tänker fortsätta växa.

– Vi har fler investeringar på gång under hösten. Innan jul kommer vi att fyrdubbla vår kapacitet och anställa 40 nya medarbetare, säger Björn Wiklander, CTO på Bolooba.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>