Hem Nyheter Datacenterboomen i Sverige är en ledstjärna globalt

Datacenterboomen i Sverige är en ledstjärna globalt

Publicerat av: Redaktionen

Förra året utmärktes inte bara av en stark tillväxt för datacenter globalt, utan även av en långsiktig digital transformation.

Datacenterboomen i Sverige är en ledstjärna globalt 2

Daniel Breum, försäljningschef Norden och Benelux, Vertiv.

Det gällde speciellt för Norden, inte minst för Sverige. Enligt uppgifter från Synergy Research har antalet datacenter av typen ”hyperscale” tredubblats globalt sedan 2013.

Det finns nu fler än 500 anläggningar av den typen, närmare bestämt 504. Det syns inga tecken på avmattning, då 151 ytterligare anläggningar ställs i ordning för tillfället. Ett stort antal av de nya stora datacentren byggs i Norden. Hittills har företag som Google, Facebook, Amazon och Apple etablerat sig här.

Det gångna decenniet har fokus för datacenterbyggande handlat om att hålla jämna steg med ökande datamängder och den trenden lär fortsätta. Men med rådande fokus på hållbarhet för alla aspekter av samhället lär byggandet av datacenter de kommande tio åren i stor utsträckningen även komma att handla om att placera anläggningar på rätt ställen, att använda rätt tekniklösningar och att designa hållbar infrastruktur. Enligt en färsk studie gjord av Nordiska ministerrådet kan det komma att investeras mer än fyra miljarder euro, cirka 44 miljarder kronor, per år i Norden på att bygga datacenter, inom fem till sju år. Det handlar främst om hyperskalbara datacenter och molninfrastruktur.

Vertivs rapport Data Center 2025 som uppdaterades 2019 stärker den bilden. 800 datacenterexperter deltog i undersökning som ligger till grund för rapporten. Här är några rön från undersökningen som är relevanta för Sverige och Norden:

[https://www.vertiv.com/en-emea/about/news-and-insights/articles/pr-campaigns-reports/data-center-2025-closer-to-the-edge/]

* Tillväxt i kanten av nätverken. Enligt våra undersökningar på Vertiv förväntar sig 53 procent av de som redan har så kallade edgelösningar i dag, eller räknar med att ha det senast 2025, att antalet installationer av den typen kommer att öka med minst 100 procent. 20 procent tror på en ökning på minst 400 procent. Det handlar till exempel om sensorer i IoT-lösningar.

På Vertiv har vi identifierat fyra viktiga typer av arkitekturer som vi tror kommer att stå för det mesta av tillväxten för edgelösningar: dataintensiva tillämpningar, tillämpningar med låg fördröjning som är avsedda för dels människor, dels för kommunikation mellan maskiner, samt tillämpningar som är kritiska för människors hälsa och liv. Självkörande bilar hamnar i den sista kategorin.

Det här gäller även för Norden och innebär inte bara ett behov av nya typer av datacenter, som förfabricerade modulära anläggningar, utan även av mjukvara för övervakning och administration, samt av specialiserade tjänster.

* Förnyelsebar energi. Det är en utmaning både för datacenter och edgeinstallationer att öka användningen av förnyelsebar energi. Förväntningarna för att lyckas har sjunkit enligt Vertivs undersökningar. 2014 trodde datacenterexperterna att 22 procent av energin till datacenter skulle komma från solkraft och tolv procent från vindkraft. I den senaste undersökningen hade förväntningarna sjunkit till 13, respektive åtta procent. Men i Norden där det finns gott om vattenkraft tror man på den energikällan som den största för datacenter 2025.

* Effektiv kylning. Tillgång till effektiv kylning är ett av de främsta argumenten för att bygga datacenter i Norden. Enligt Vertivs undersökningar tror 42 procent på mekaniska kylsystem i framtiden, medan 22 procent tror på lösningar med vätskor och extern luft. Att använda extern luft passar så klart bra i Norden.

Sammanfattningsvis, med tanke på hållbarhetsfokuset för datacenter under de kommande tio åren ligger Norden, och Sverige, bra till för expansion.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>