Hem Nyheter Datamängden kan tiofaldigas i Stockholm fram till 2024

Datamängden kan tiofaldigas i Stockholm fram till 2024

Publicerat av: Redaktionen

Den nya rapporten Data Gravity Index DGx™ 1.5 visar att mängden data i Stockholm kan tiofaldigas på knappt fyra år.

Datamängden kan tiofaldigas i Stockholm fram till 2024 3Den växande datamängden ökar i sin tur attraktionskraften för närliggande tjänster och applikationer. Bakom rapporten står Digital Realty, en ledande global leverantör av moln- och operatörneutrala datacenter, colocation och interkonnektivitetslösningar.

Data Gravity Index 1.5 bygger på analyser av 53 storstäder där man har mätt intensiteten och gravitationskraften i företagens datatillväxt inom 23 globala branscher. Enligt rapporten är Stockholm redan idag den ledande datahubben i Norden och tillhör också toppskiktet i Europa. Fram till 2024 spås mängden data tiofaldigas i den svenska huvudstaden som därmed befäster tätpositionen.

– Stockholm är en väldigt viktig knutpunkt för datatrafiken i den nordiska regionen. Det kommer vi fortsätta vara. Vi befinner oss mitt i en digitaliseringsresa med nya tekniker som AI och 5G vilket medför att mängden data ökar lavinartat. Det gör att behovet av bra uppkopplingar och förbindelser till olika moln, plattformar, nätverksleverantörer och IT-tjänsteleverantörer är större än någonsin, säger Martin Svensson, affärsutvecklingsdirektör Norden på Interxion som är en del av Digital Realty.

Begreppet Data Gravity myntades 2010 och är en metafor för gravitationslagens likheter med webbapplikationers dragningskraft på data. Data Gravity är en megatrend som enligt bedömare kommer påverka företagens innovationskraft, förmåga att skapa säkra kundupplevelser och i slutänden även resultatet.

Enligt rapporten Data Gravity Index 1.5 kommer ökningstakten av Data Gravity gå snabbast i Indonesiens huvudstad Jakarta följt av Singapore, Rom, Hong Kong, Melbourne och Atlanta. Även Stockholm pekas ut bland snabbväxarnas tio-i-topp inom tre områden: Banking & Financial Services, Professional Services och Retail.

– Nu gäller det att kunna dra nytta av de datadrivna möjligheter som uppstår de närmaste åren och här påvisar Data Gravity-rapporten dessutom vikten av närheten till knutpunkterna för datatrafik, säger Martin Svensson på Interxion.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>