Datorer tränas i mänsklig kommunikation i Norrköping
Hem NYHETERAI Datorer tränas i mänsklig kommunikation i Norrköping

Datorer tränas i mänsklig kommunikation i Norrköping

Publicerat av: Redaktionen

Mänsklig kommunikation är en av de största utmaningarna inom artificiell intelligens eftersom det är så komplext och tar sig i varierande uttryck.

Samtidigt kräver många tillämpningsområden av AI att datorer kan interagera med oss människor på våra egna villkor, förstå ansiktsuttryck, kroppsspråk och gester.

Under augusti arrangerar Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) sommarskolor för sina doktorander i Norrköping. I sommarskolan Synthesis of Human Communication samlas 25 doktorander från flera svenska universitet för att lära sig metoder för bearbetning och generering av mänsklig kommunikation, en av de största utmaningarna inom området AI. Sommarskolan kretsar kring en projektuppgift där doktoranderna ska skapa en avatar som kan tala och gestikulera på ett naturligt vis, helt på egen hand. Under veckan får lärare och doktorander diskutera och utbyta erfarenheter med representanter från stora industriföretag i Sverige. Sommarskolans sista dag demonstrerar doktoranderna sina resultat i 3D på Visualiseringscenter C i Norrköping.

För att kunna stödja och komplettera mänsklig kommunikation behöver datorer kunna kommunicera på samma förutsättningar som människor. Mänsklig kommunikation är mycket komplex och mångfacetterad, utöver ord använder vi bland annat betoningar, kroppsspråk, mimik, och gester för att göra oss förstådda. Teknikerna som lärs ut vid sommarskolan kan exempelvis användas för att skapa interaktiva mediaupplevelser, olika typer av digitala assistenter, artificiella lärare och träningsobjekt (t.ex. virtuella patienter), och servicerobotar.

Datorer tränas i mänsklig kommunikation i Norrköping

Johanna Björklund, Umeå universitet, föreläser under sommarskolan i Norrköping.

“Det som gör sommarskolan unik är att vi kopplar samman komponenter för textgenerering, omvandling från text till tal, vidare till gester, och så i slutet 3D-visualisering, för att skapa en talande och gestikulerade avatar. Vanligtvis behandlas dessa tekniker var för sig inom isolerade forskningsområden. Genom att samarbeta kan vi bättre förstå hur de olika komponenterna samverkar och ta ett mer holistisk perspektiv på AI-driven kommunikation.“ säger Johanna Björklund, Project Manager för WARA Media & Language (WARA M&L).

“Visualiseringscenter C är en internationell mötesplats för världsledande forskning inom AI och visuell kommunikation. Genom att samlas här får studenterna arbeta med teknikerna i en kreativ och högteknologisk miljö.“ säger Anders Ynnerman, Programdirektör på WASP och direktör för Visualiseringscenter.

För WARA Media & Language, innebär sommarskolan starten på en långsiktig satsning på AI-driven kommunikation, där vi samlar forskare och företag på en global arena kring en gemensam vision: gränsöverbryggande AI-forskning i samhällets tjänst.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00