Hem EVENTEvent Bevakning De bygger bort den mänskliga faktorn

De bygger bort den mänskliga faktorn

Publicerat av: Redaktionen

Att testa IT-system är lika svårt som det är viktigt. Tricentis har tagit den utmaningen till en ny nivå.

De bygger bort den mänskliga faktorn 7Arbetet med att testa nya IT-system och/eller nya funktioner i befintliga applikationer skulle kunna jämföras med det viktiga underarbetet när ett rum ska tapetseras om. Om man slarvar med spackling och slipning kommer det att märkas direkt när tapeterna är på plats på en vägg som inte är slät. På samma sätt visar det sig direkt om en ny IT-lösning inte är testad ordentligt. Inga likheter i övrigt.

Om vi dessutom lägger ett säkerhetsperspektiv på det hela kan det, förutom bristande förtroende från kunder och användare, även innebära stora risker för dataintrång i den egna IT-miljön med allt vad det innebär.

Hyper Automation blir allt viktigare

Sedan i april i år finns det en ny aktör, inom test och automation, på den svenska marknaden. Det är Tricentis, som under ledning av Jesper Thureson, redan är igång med ett flertal mycket stora kunder i Sverige. Företaget är väl medvetna om att deras varumärke ännu inte är så känt här. För att ändra på det bjöd de in till ett lanseringsevent på Convendum, mitt i Stockholms City. Eventet blev tidigt fullbokat.

De bygger bort den mänskliga faktorn 8

Jesper Thureson, vars formella titel är Sales Director UK & Nordics

Företaget grundades år 2007 av österrikaren Wolfgang Platz och det europeiska huvudkontoret ligger av naturliga skäl i Wien. Det amerikanska ligger i Atlanta. För att visa hur viktigt detta event var för Tricentis hade deras COO Dave Keil flugit över från USA för att inledningstala denna dag. Han berättade att han är i Europa minst en gång i månaden och att den svenska marknaden är viktig för deras expansion i Norden. Idag finns de i Danmark och Sverige men är även representerade i Finland och Norge via partners. Totalt finns de i 14 länder och har fler än 1600 Enterprise-kunder världen över.

Tricentis förstod redan från början att det sätt som Test Automatisering utfördes på aldrig skulle vara tillräckligt för att möta de krav och önskemål som finns på automatisering. Plattformen inkluderar lösningar för att bland annat hantera de tre största utmaningarna med automatisering – Underhåll, Virtualiserade testmiljöer och Test Data-generering. Under det senaste året har även AI introducerats för att ytterligare effektivisera automatiseringen och dessutom inkluderat RPA, det vill säga automatisering av affärsprocesser i produktion, och man gör det med ett inbyggt stöd för 160 teknologier och till 20 % av kostnaden i jämförelse med konkurrenterna inom denna marknad.

Under dagen får vi flera presentationer och demos där vi kan se hur det hela fungerar. Dave menar att deras lösningar ligger helt rätt i tiden. Att automation är viktigt understryks av att Gartner lyfter det som ett mycket viktigt område.

I sitt föredrag hänvisar Jesper Thureson, vars formella titel är Sales Director UK & Nordics, till en enkät som Fortune Magazine har gjort med samtliga CEO:s i de företag som utgör Fortune 500. Resultatet visar på att hela 73 % svarade att den enskilt största utmaningen var den tekniska utvecklingen. Det var något som till och med kom före IT-säkerhet. Jesper berättar också att idag står testarbete för 49 % av arbetstiden för utvecklare och produktionspersonal. Dessutom utgör de manuella testerna 80 % av testarbetet och endast 20 % är automatiserade tester. I framtiden kommer de automatiserade testerna på API-nivå att ligga på 85 % enligt Jesper.

Lika enkelt som att bygga med Lego

En sak som flera av dagens talare lyfter fram är hur enkelt det är att bygga en automatiserad test med hjälp av Tosca, som är Tricentis kompletta testplattform. Den är modellbaserad och består av fördefinierade block.

De bygger bort den mänskliga faktorn 9

Vänster: Dave Keil, COO på Tricentis och Jesper Thureson, Sales Director UK & Nordics på Tricentis

Ferrie Wolff, Solution Architect, på Tricentis kör en demonstration där han visar oss hur det går till och hur det ser ut när man jobbar med Tosca. En av fördelarna är att det är helt scriptlöst och man slipper all kodning. Det är en av förklaringarna till att den mänskliga faktorn, som ibland kan ställa till det i traditionella tester, i princip är helt borta i Toscas automatiserade testmiljö.

 

Med enkla handgrepp, i form av till exempel ”Drag and Drop”, kan du återanvända testfall, skapa riskbedömningar, göra prioriteringar mellan systemdelar, sätta parametrar för hur testet ska genomföras, ange vad en testrapport ska innehålla och hur den ska kommuniceras med mera.

Här har Tosca gjort skillnad

Under dagen får vi även ta del av en presentation av Preems framgångar inom test och automation som är en följd av deras samarbete med Tricentis. Det är Magnus Sundset, Quality Manager från Preem, som håller det föredraget och vi får möjligheten till ett personligt samtal med honom efter hans framträdande. I sitt föredrag ställer han den retoriska frågan till åhörarna om hur många testare de har på Preem, ett företag med 1400 anställda, varav 50 inom den interna IT-avdelningen. Hans svar på den frågan är ”Inga”.

Vi sätter oss ner med Magnus för att få veta mer om hur Preem konkret arbetar med utveckling och testning av sina IT-applikationer.

”Jag vet att det låter galet, snudd på provocerande, att jag säger att vi inte har några testare. Mitt syfte är att få åhörarna att våga tänka tanken att inte ha några testare i sin IT-organisation. Jag vill bara få folk att fundera hur det skulle kunna vara möjligt. I vår organisation har vi cirka 60 så kallade Super Users och deras uppgift är, bland annat, att administrera våra tester genom att granska testresultaten”, svarar han.

Vi frågar Magnus hur pass trygg han känner sig i detta arbetssätt avseende Preems testarbete?

De bygger bort den mänskliga faktorn 10

Magnus Sundset, Quality Manager från Preem

”Det är självklart så att vi inte klarar oss utan testare men min poäng är att väldigt mycket av vårt testarbete kan, och har, automatiserats. Vi tar in testare och testledare vid behov. Min poäng är att med automatiserade tester, med Tosca som en plattform, kan vi nå vårt mål att nya applikationer är testade så pass grundligt att de inte riskerar att störa vår produktionsmiljö när de sätts i produktion. En funktion i Tosca som vi använder väldigt mycket är möjligheten att spela in hur användarna arbetar med sina rutiner. Sedan kan vi se exakt vilka knapptryckningar och menyval som görs och i vilken ordning. Därefter bygger vi upp en test av ett arbetsmoment. De inspelningarna använder vi dessutom i våra interna nano-utbildningar. Det har även bidragit till att personalen blir mer rörlig och kan arbeta med flera olika saker. Det är uppskattat. Jag vill också lyfta fram att vi med Tosca har betydligt större möjligheter att komma igång med testningar i ett mycket tidigare skede vilket gör att vi fortlöpande kan hitta fel som behöver åtgärdas. Dialogen med utvecklarna blir mycket smidigare och Tosca skapar informativa felrapporter som skickas automatiskt till utvecklarna”, förklarar Magnus.

Det finns ett uppdämt behov

Vi får även möjligheten till ett exklusivt samtal med Jesper Thureson. Han började på Tricentis i samband med att företaget etablerade sig i Sverige i april i år. Han berättar att de håller på och bygger upp ett ekosystem och att de redan har 7-8 partners. De söker även efter duktiga leverantörer inom test.

”Idag ligger andelen automatiserade tester på 20 % och vi måste upp till 85 – 90 %. Testarbetet tar alldeles för lång tid samtidigt som det inte är något som man får slarva över. Det finns ett växande krav på snabba releaser. I den digitala transformationen som pågår nu handlar det mesta om mjukvara och i många andra marknadssektorer och branscher har automatiseringen kommit långt. Varför skulle inte det gälla även testarbete? Det finns ett uppdämt behov av effektivare och bättre testverktyg idag. Med våra lösningar får kunderna möjlighet att helt eller delvis automatisera sitt testarbete”, säger han.

”En av våra framgångsfaktorer är enkelheten. Vår COO Dave Keil har själv certifierat sig på vår RPA-lösning och det tog honom bara 4 timmar att göra det. Det är en av styrkorna att vem som helst kan lära sig våra verktyg och att det går fort. Vi är fortfarande ganska okända men det ska vi ändra på och jag vågar påstå att vi inte har några konkurrenter”, avslutar en nöjd Jesper Thureson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>