De kan bli Årets eQualizer – här är de nominerade jämställdhetsföredömena

[KVINNOR PÅ KANALEN] Den 24 november går Considgalan – Consids årliga gala med syfte att hylla föredömen som driver digitalisering och jämställdhet på ett föredömligt sätt – av stapeln i Blå Hallen i Stockholm.

De kan bli Årets eQualizer – här är de nominerade jämställdhetsföredömena 1Nu är de nominerade till utmärkelsen Årets eQualizer utsedda. Bland de nominerade återfinns en YouTube-gigant, #teknisktfel-initiativtagarna, en techstartupfabrik och grundaren av matsvinnsappen Karma.

Consids årliga gala som syftar till att lyfta föredömen inom IT-branschen går i år av stapeln den 24 november i Blå Hallen. Där kommer flertalet priser att delas ut, bland annat Årets digitala influencer som delats ut två år tidigare, till vilket de nominerade presenterades tidigare i oktober.

Nytt för i år är utmärkelsen Årets eQualizer – ett pris som syftar till att premiera en individ som på ett föredömligt sätt drivit jämställdhetsfrågan inom IT-branschen framåt under det senaste året och därmed fått spela en betydande roll när det kommer till en utveckling i rätt riktning av branschen framledes. Peter Hellgren, vd och grundare på Consid, ser mycket fram emot årets gala och att i år även få premiera förebilder som drivit jämställdhetsfrågan inom IT-branschen framåt:

– Vi är väldigt glada över att i år introducera priset Årets eQualizer, då vi brinner för en mer jämställd IT-bransch, vilket är något vi konstant strävar efter att bidra till. Vi tror att det är otroligt viktigt att uppmärksamma föredömen – att lyfta fram de som faktiskt gör skillnad på ett tydligt och bra sätt – för att en faktisk förändring ska till. Det är vårt, och likväl alla bolags, ansvar att bidra i en sund utveckling för en hållbar och innovativ bransch, menar Hellgren.

De som står nominerade till Årets eQualizer 2018 är YouTube-giganten och programmeringsproffset Simone Giertz, initiativtagarna till #teknisktfel, techstartupfabriken Nordic Tech House med dess grundare, samt VD och grundaren av matsvinnsappen Karma Elsa Bernadotte.

Motiveringen bakom Årets eQualizers

#metoo-uppropet som tog fart under hösten 2017 ledde upp till flera systerinitiativ med samma grundsyfte, däribland #teknisktfel – uppropet inom ramarna för vilket kvinnor från IT-branschen fick möjlighet att lyfta historier av kränkningar, trakasserier och sexism som de upplevt inom branschen. Detta arbete med att skapa medvetenhet om oacceptabla förhållanden har på otaliga vis påverkat branschen i en önskvärd human, hållbar och jämställd riktning. Initiativtagarna till hashtaggen Linda Ryden, Jessica Nettelblad, Sara Jonasson Ginters, Julia Ekholm, Linda Sandberg och Johanna Mannung är därmed nominerade till Årets eQualizer.

Genom techstartupfabriken Nordic Tech House öppnar grundarna Isabella Löwengrip, Linus Kaasik, Patrik Unevik, Viktor Lundqvist och Pingis Hadenius upp en oändlig rad möjligheter för digitala och tech-fokuserade entreprenörer. Genom ett starkt varumärke och att ständigt bryta normer lyfter teamet upp det spännande och eftersträvansvärda i en yrkesbana inom tech och banar genom sina investeringar väg för kvinnor att utveckla sitt intresse för tekniken och det digitala och är på så sätt en förebild när det kommer till att främja en utveckling mot en mer jämställd tech-värld.

Med sin kompetens inom programmering och teknisk fysik i ryggsäcken har Simone Giertzbyggt en internationell succémaskin i sin YouTube-kanal. Genom sin profil som ”The Queen of Shitty Robots” inspirerar hon dagligen sina näst intill 1,5 miljoner prenumeranter i spännande, innovativa kreationer. Simone är genom sitt sätt att verka inom det digitala en stor förebild som främjar en utveckling av tech-branschen i rätt riktning.

Elsa Bernadotte har genom sitt entreprenörskap och arbetet bakom matsvinns-appen Karma omfamnat den digitala världens möjligheter på ett föredömligt sätt för att göra skillnad i en allt mer klimathotad värld.

Genom sitt arbete banar hon väg för och inspirerar andra digitala entreprenörer att kliva in genom de många dörrar som digitaliseringen öppnat, och därigenom göra verklig skillnad. Elsa är genom sitt sätt att verka inom tech ett föredöme i att våga bryta traditionella normer och att våga utvecklas inom ramarna för techstartups.

Läs mer om utmärkelsen på consid.se.