De kan bli Årets IT-tjej

IT-branschen lider av en brist på kvinnor. Avsaknaden på förebilder är en av anledningarna till att förändringen mot en jämställd bransch går långsamt. Det vill Microsoft ändra på och den 16 mars delar man ut priset Årets IT-tjej. Vi har samlat de nio semifinalisterna.

Andelen kvinnor inom it-branschen fortsätter vara lågt och någon förändrings tycks inte finnas i sikte. Utvecklingen går snarast åt motsatt håll. Statistik från IT- och Telekomföretagen visar att andelen kvinnor i IT- och telekombranschen har sjunkit från 32 procent 2006 till 30 procent 2014. IT-branschen har inte bara utmaningar i att få kvinnor att söka sig till den – utan även i att få dem att stanna kvar.

Få tjejer på it-utbildningargruppfoto2 ittjej

En del av problemet är den låga tillströmningen av utbildade it-tjejer. Enligt Digitaliseringskommissionen var det under 2014 endast 23 procent kvinnor bland de studerande på högre it-utbildningar i Sverige. Under de senaste åtta åren har det skett en ökning med blygsamma 0,6 procentenheter per år, men trots det går utvecklingen åt motsatt håll i branschen i stort.

– Kompetensförsörjning är en av branschens stora utmaningar för både startups och storbolag. Vi tror att branschen har mycket att vinna på att lyfta fram förebilder som kan driva på för en förändring och inspirera fler tjejer att satsa på en karriär inom IT, säger Sara Kullgren, Chef för Developer Experience på Microsoft.

För att fler tjejer ska söka sig till it-branschen anordnar Microsoft tävlingen ”Årets IT-tjej”. Syftet är att lyfta fram en förebild för andra tjejer som idag inte tror att it-branschen är en karriärväg för dem.

Tävlande från hela landet

Årets tävlande kommer från hela landet. Och bland tidigare vinnare återfinns tjejer som idag arbetar på företag som Spotify, Ericsson, Paradox Interactive och hos Microsoft. Sofie Lindblom, var Årets IT-tjej 2014.

Den 16 mars ska vinnaren koras vinnaren och Microsoft har valt ut nio semifinalister som kan vinna titeln ”Årets IT-tjej”.

gruppfoto2 ittjej

 

 

 

 

 

 

De nio semifinalisterna är följande:

Namn: Anna Itzel

Utbildning: Informatik med inriktning systemutveckling vid Mittuniversitet

Namn: Anna Madsen

Utbildning: Systemvetenskap inriktning Enterprise Information Management vid Högskolan i Skövde

Namn: Caroline Solskär

Utbildning: Ekonomi & IT vid Stockholms universitet

Namn: Cornelia Damber

Utbildning: Civilingenjörutbildning inom Interaktion och design vid Umeå universitet

Namn: Elin Bäcklund

Utbildning: Civilingenjör i Datateknik vid Halmstad Högskola

Namn: Frida Femling

Utbildning: Civilingenjörsutbildning på Halmstad högskola

Namn: Hanna Söderström

Utbildning: Civilingenjörutbildning inom Interaktion och design vid Umeå universitet

Namn: Kajsa Lundborg

Utbildning: Digital Business Programme på Hyper Island i Stockholm

Namn: Sonja Ericsson

Utbildning: Civilingenjörsutbildning i Datavetenskap på KTH i Stockholm.

 

Post Comment