De kopplar ned för ökat fokus
Hem NYHETERHÄLSA De kopplar ned för ökat fokus

De kopplar ned för ökat fokus

Publicerat av: Redaktionen

Den allt mer digitaliserade och uppkopplade världen gör paradoxalt nog att allt fler söker sig till motsatsen – det fullständigt avkopplade. Det gäller inte minst några av våra tids stora ledare i it-branschen.

Det finns idag fantastiska möjligheter att skapa nya affärsrelationer och koppla samman världsmarknaden med teknik och digitala plattformar. Den digitala transformationen har gett oss helt nya förutsättningar för både arbete och fritid. Och i den transformationen behöver vi ledare som kan balansera möjligheterna mot utmaningarna som uppstår i kölvattnet av det nya.

Det säger Jane Skullman som driver företaget Mindful Business. Hon kommer veckovis i kontakt med företagsledare som har insett detta. Och gör något åt det.

Våra hjärnor räcker inte till

En av utmaningarna hon talar om är att vi idag har ett konstant flöde av affärsinformation ”som passerar både våra hjärnor och vårt nätverk”. Informationen kommer till oss via mängder av digitala kanaler och genom ett allmänt brus som lätt leder till ett informationsöverflöd där våra hjärnor helt enkelt inte räcker till.

– Vår hjärna som ska ta in och sortera informationen har inte förändrats under de senaste 100 000 åren. Men det har däremot vår arbetsmiljö gjort och vi behöver hjälp att hitta fokus, säger Jane.

Hon pekar på flera utmaningar. Bland annat det faktum att vi under en vanlig dag ges så många möjligheter vilket gör att vi behöver lära oss att säga nej och att prioritera vad som är viktigt för företaget och för oss själva.

– Företag som vill se sig själv ligga i framkant med hög produktivitet och friska medarbetare behöver ha ledare som kan föregå med gott exempel och är insatta i problematiken, säger Jane.

Några av vår tids mest kända och framgångsrika ledare har redan förstått utmaningen i att hantera vår digitala verklighet och använder sig av meditation och mindfulness för att öka företagets produktivitet utan att öka stressen hos sina medarbetare. Jane berättar om Linkedin:s CEO Jeff Weiner, som under konferensen Wisdom 2.0 förra året pratade om vikten att leda med medkänsla, vilken är en av effekterna som meditation ger. Jeff Weiner, som själv mediterar, säger på en Linkedin-blogg att det viktigaste verktyget för produktivitet är att rensa hjärnan från intryck – att göra ingenting.

Digital detox – en reboot

Hon har fler exempel, som Ciscos CTO Padmasree Warrior. Hon mediterar varje kväll och använder lördagarna för att göra en så kallad digital detox.

– När du gör en digital detox så kopplar du bort dig från världen och stänger av mobil och andra digitala tillbehör under en längre period. Hon ska ha sagt till New York Times att meditation är som en reboot för din hjärna och din själ, berättar Jane.

Evan Williams, medgrundare av Twitter, började lyssna till meditationsband när han var runt 20 år. Intresset försvann under de första åren inom it-branschen då Williams istället hade sin hjärna i konstant uppkopplat läge. Men när han lanserade Twitter återvända han till sitt tidigare meditationsintresse för att kunna öka arbetsprestationen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00