De Startar Första Female Network Forum i Göteborg

[KVINNOR PÅ KANALEN] Den 27:e februari är det dags för den första upplagan av Female Network Forum i Göteborg.

De Startar Första Female Network Forum i Göteborg
Bild: Jessica Mitrosbaras och Nataly Duyko, Female Network Forum. Sigma Technology

Idén bakom eventet är att skapa en plattform för inspiration och kunskapsdelning och att lyfta fram kvinnliga IT- och tekniknätverk. Female Network Forum blev fullbokat på mindre än en vecka och väntelista fylls snabbt på.

– Det finns idag ett flertal fantastiska initiativ för att locka fler tjejer och kvinnor till teknikbranschen som drivs av både privatpersoner, bolag och ideella föreningar. Men det finns inte någon gemensam plattform i Göteborg där de olika nätverken och aktiviteterna kan presenteras. Vår ambition med Female Network Forum är att erbjuda en sådan plattform, säger Jessica Mitrosbaras, en av arrangörerna bakom Female Network Forum och Recruitment & Culture Manager på Sigma Technology Solutions, och fortsätter:

– Detta är en chans för kvinnor att ytterligare bredda sitt nätverk och en möjlighet för de olika föreningarna att visa för en bredare publik vad de gör och vad de står för.

Fyra kvinnliga IT-nätverk har redan meddelat att de kommer att delta i den första upplagan av Female Network Forum: Women in IT, WiTech, Sigma Smart Women Society och Pink Programming.

Kvällens inspiratör är bioinformatikföretaget 1928 Diagnostics (1928D). Företaget startades av Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt som hade en vision om att lösa problemet med antibiotikaresistens. 1928 Diagnostics är med på Ny Tekniks 33-lista för andra året i rad och är utnämnt till en av världens ledande teknikinnovatörer av World Economic Forum.

– Vi startade 1928 Diagnostics för att adressera ett stort problem som man kan avhjälpa genom att använda teknik på ett nytt sätt. För att lyckas krävs det samarbete, stöd och inspiration från andra medmänniskor, aktörer och organisationer. Därför tycker vi att initiativ som Female Network Forum är mycket viktiga och relevanta. Jämställdhetsfrågan ligger oss mycket varmt om hjärtat. Vi ser fram emot att träffa alla kvinnor som kommer till eventet, säger Susanne och Kristina.

Teknikbranschen har haft en stabil och snabb utveckling under de senaste tio åren. År 2022 kommer 70 000 ingenjörer att saknas i Sverige. Andelen kvinnor i teknikbranschen ligger idag på 29 % enligt den senaste undersökningen från IT & Telekomföretagen (2017).

För att kunna lösa kompetensbristen och presentera både kvinnligt och manligt perspektiv i branschen har flera bolag och föreningar satsat på att göra IT till en mer attraktiv bransch för kvinnor.

– Vi ser en stor potential och styrka i att skapa en plattform för kvinnliga nätverk i Göteborgsregionen. Det kommer att ge kvinnor en större möjlighet att hålla sig informerade om vad som händer i branschen, vilka initiativ som finns samt inspireras och skapa nya kontakter. Vi har fått ett enormt intresse för detta event som tyder på att behovet finns. Redan idag har vi fått över 200 anmälningar och vi var tvungna att sätta på väntelista, säger Nataly Duyko, som är medarrangör av Female Network Forum och PR-ansvarig på Sigma Technology.