De utgör den största IT-säkerhetsrisken
Hem Nyheter De utgör den största IT-säkerhetsrisken

De utgör den största IT-säkerhetsrisken

Publicerat av: Redaktionen

Konsulterna är den största IT-säkerhetsrisken på svenska företag anser chefer och beslutsfattare. Det visar en ny undersökning från NTT Com Security.

De utgör den största IT-säkerhetsrisken 1

Mats Dufva, senior säkerhetsexpert på NTT Com Security.

Medvetenheten om risken att råka ut för dataintrång är stor på svenska företag och den svagaste länken på företagen är konsulterna. Det visar en ny undersökning från NTT Com Security där 100 beslutsfattare på svenska företag med mer än 250 anställda från olika branscher tillfrågats. Beslutsfattarna som tillfrågades arbetade inte med IT-relaterade frågor.

53 procent av de tillfrågade beslutsfattarna ansåg att konsulter och temporär arbetskraft utgör den största risken mot IT-säkerheten. På andra plats kom övriga anställda. Den minsta säkerhetsrisken ansågs vara vd:n.

– I dag outsourcar företag allt fler funktioner till konsulter och gränserna mellan anställda och konsulter suddas ut. Det är därför viktigt att ställa minst lika höga säkerhetskrav på konsulter som på övrig personal, och IT-säkerheten bör regleras i såväl anställningsavtal som konsultavtal, säger Mats Dufva, senior säkerhetsexpert på NTT Com Security.

Konkret råd för att säkerställa organisationen

  • Skapa en aktuell nulägesbild över vilka informationstillgångar företaget har.
  • Skapa tydliga roller och ansvar för de olika informationstillgångarna.
  • Se till att befintliga policys, riktlinjer och strategier är kända och accepterade i företaget.
  • Säkerställ att det finns gedigna processer och säkerhetsrutiner.
  • Se till att du har kontroll över hotbilden genom att kontinuerligt genomföra risk- och sårbarhetsanalyser.

Vilken/vilka inom organisationen är den svagaste säkerhetslänken?

53 % Konsulter/temporär personal (Totalt 51 %)
52 % Alla anställda (Totalt 46 %) 36 % Administratörer (Totalt 22 %)
30 % Ledningen utom vd (Totalt 24 %)
29 % Partners (Totalt 32 %)
29 % Mellanchefer (Totalt 27 %)
24 % Leverantörer (Totalt 35 %)
20 % Styrelsemedlemmar (Totalt 19 %)
13 % Kunder (Totalt 23 %)
13 % VD (Totalt 18 %)

Om undersökningen
Marknadsundersökningen genomfördes av Vanson Bourne under november 2015 på uppdrag av NTT Com Security, bland totalt 1 000 beslutsfattare (ej inom IT) globalt, varav totalt 100 svenska respondenter. De svenska beslutsfattarna återfinns på organisationer med 250 – 1 000 anställda (57%), 1 001 – 3 000 anställda (20%), 3 001 – 5 000 anställda (12%) och 5 000 anställda eller fler (11%). Intervjuer hade även gjorts i Norge, Schweiz, Storbritannien, USA, Tyskland och Frankrike.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>