Den VM-medvetna lagringens tid
Hem Kanalröst Den VM-medvetna lagringens tid

Den VM-medvetna lagringens tid

Publicerat av: Redaktionen

[KANALRÖST] – Konventionell lagring har under större delen av de senaste 20 åren handlat om fysiska arbetslaster i företagens tillämpningar och mjukvaror, lagrade som block eller enskilda filer. Blocklagring introducerades för att kunna erbjuda stora lagringssystem för all företagets data, på den tiden en hanterbar utmaning.

images9X94RF3PLagringssystem för filer var nästa trend och gjorde det möjligt att spara och organisera de stora mängder data som digitaliseringen skapade. Fortfarande var lagring ett okomplicerat koncept som enkelt kunde anpassas till olika koncept beroende på användningsområde, med DAS, direktanslutna diskar; SAN, blocklagring i datanät; eller NAS, lagring av filer i datanät. Sedan kom virtualisering som separerade lagringen från de fysiska arbetslasterna. Detta omvandlade IT-branschen och har skapat ett antal svårigheter för traditionella lagringssystem. Nu har lagringsvärlden fått ytterligare en förkortning, tillsammans med SAN, NAS och DAS – VAS, VM Aware Storage.

Konventionell lagring

Datalagringens historia sträcker sig tillbaka flera decennier. Det fanns lagringssystem för stordatorer långt innan PC-eran drog igång en explosion i datalagring. Till en början låg fokus på direkt ansluten lagring (DAS) för persondatorer och servrar. Med tiden började organisationer att använda olika typer av nätverk för att kunna använda lagringsresurser över hela företaget med hjälp av NAS eller datalagringsnät, SAN.

Konventionell lagring, ansluten direkt eller via nätverket, har definierat lagringen under decennier. Detta skulle förmodligen ha fortsatt om inte två oförutsedda händelser hade ändrat historien – virtualiseringen och molnet.

Flytt från fysiska arbetslaster

Idag är omkring 75% av alla arbetslaster i moderna datacenter virtualiserade och denna andel väntas öka. Äldre lagringsteknologier som DAS, NAS och SAN är dåligt anpassade för att stödja virtualisering på grund av att de utformats för en fysisk miljö, decennier innan virtualisering ens existerade.

Datalagringens två flaskhalsar är framför allt prestanda och komplexitet. De största utmaningarna för en IT-tekniker som arbetar med virtualisering eller lagring är prestandan hos applikationerna, samt slumpmässigt genererade I/O. Virtuella miljöer skapar betydligt mer slumpmässig I/O jämfört med fysiska miljöer, vilket ofta orsakar trafikstockning på vägen till lagringsmediet. Detta är särskilt allvarligt i just virtualiserade miljöer eftersom varje fysisk server kan stödja flera hundra virtuella servrar, som var och en genererar egen I/O. Konventionella lagringssystem är inte byggda för att hantera den typen av last.

För att överbrygga de tekniska begränsningar som finns hos konventionella lagringssystem har leverantörer använt flash för att hantera den stora mängd slumpmässiga I/O en virtuell miljö skapar. Flash kan ge up till 20 gånger bättre svarstid och tiotusentals IOPS, med hög densitet och låg energianvändning. Flash var till en början mycket kostsamt men har blivit billigare. Detta har gjort det möjligt för tillverkare av konventionella lagringssystem att använda tekniken som ett väldigt dyrt plåster för att bygga bort en flaskhals och få tekniken att fungera ett tag till. Flash verkade till en början lösa prestandaproblemen som orsakats av kraven från virtualisering och molnanvändning.

 

Uppkomsten av VM Aware Storage (VAS)

Trots att traditionella lagringssystem med flash är snabbare så har de fortfarande en grundläggande begränsning. Konstruktionen är fortfarande baserad på konventionell teknik och orienterad kring LUN:ar och volymer.

Flash ger tillgång till mycket IOPS, men detta måste användas på ett förnuftigt sätt. I expanderande företag med en snabbt växande infrastruktur är detta särskilt viktigt. IT-tekniker som arbetar med lagring måste kunna se hur individuella virtuella maskiner fungerar och hur effektivt de arbetar. För att kunna lösa flaskhalsar i infrastrukturen är det nödvändigt att se vad som händer på VM-nivån.

Realtidsanalys kan synliggöra behoven hos individuella virtuella maskiner så att dessa kan balanseras mellan flash- och hybridsystem på ett effektivt sätt. Företag som tänker mindre i termer av konventionell lagring, (som LUN, volymer, upphackning av I/O till disk, etc.) och mer i termer av virtuella maskiner, blir bättre på att begränsa sina kostnader och istället skapa ett värde.

Det är, när allt kommer omkring, inte lagringssystemen som skapar värde, det är applikationerna. Endast VM Aware Storage (VAS) kan flytta fokuset från själva lagringen och rikta det mot applikationerna som driver verksamheten framåt.

Artikeln skriven av Kieran Har, Co-Founder and CTO of Tintri

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>