Hem Nyheter Det digitala elbolaget Tibber tar in 65 miljoner dollar för att reformera elmarknaden 

Det digitala elbolaget Tibber tar in 65 miljoner dollar för att reformera elmarknaden 

Publicerat av: Redaktionen

Tibber har revolutionerat branschen genom sin innovativa affärsmodell där bolaget inte gör vinst på kundernas elförbrukning, utan istället tar ut en fast månadsavgift av sina kunder, oavsett elförbrukning.

Det digitala elbolaget Tibber tar in 65 miljoner dollar för att reformera elmarknaden  3Därefter använder Tibber-appen smarta algoritmer för att köpa den billigaste, gröna elen direkt från producenterna till sina kunder – för inköpspris. Tibber appen ger även förslag på olika smarta lösningar för att sänka kundens hushållskonsumtion. ​Tibber tar nu in totalt 65 miljoner USD i en investeringsrunda som leddes av Eight Roads Ventures tillsammans med Balderton Capital och redan aktiva Tibber-investeraren Founders Fund. Vid sidan av detta har Tibber även tagit in arbetskapital​ ​från Nordea.

Tidigare i år passerade företaget som är aktivt i Sverige, Norge och Tyskland 100 000 betalande kunder. Sedan företaget grundades har tillväxten drivits i stort sett organiskt genom rekommendationer från användare. Nästan en av fem som byter elbolag i Norge byter nu till Tibber.​ ​För att skala framgången fyller nu företaget på krigskassan med ett brett nätverk investerare i ryggen.

”Tibber är ledande i att utveckla teknologi som världen behöver för att skapa en hållbar framtid”, säger Alston Zecha från Eight Roads Ventures. ”Vårt team har följt energisektorn löpande och insåg tidigt att Tibber var en game changer. Med revolutionerande marknadsledande teknologi, en innovativ affärsmodell och väldigt positiva kundomdömen ger Tibber sina användare grön el till de bästa priserna. Teamet har gjort ett fantastiskt arbete med att stärka kunder med en användarvänlig app som gör el relevant och engagerande samtidigt som den sparar pengar.”

Kapitalet kommer att användas till att fortsätta utveckla teknologi, rekrytera spetskompetens och expandera till nya marknader.

“​För oss betyder investeringsrundan att vi snabbare kan göra energiförbrukning smartare. Vår app har snabbt blivit populär och det har bidragit till en utveckling av smart och grön el till lägre priser. Vi ser fram emot att lansera nya produkter och att göra hushåll ännu mer energieffektiva,​” säger Edgeir Vårdal Aksnes, vd Tibber. “Jag är stolt över vårt team som har lyckats ta Tibber till nya marknader och introducera nya tjänster. Vår vision är att ge våra kunder makten att frigöra sig från elnätet och trögrörliga monopol. Den här finansieringen låter oss åstadkomma det snabbare.”

Den svenska elmarknaden upplever idag en omställning med ökad grön el och en ökande belastning. Behovet av intelligenta system för elkonsumtion kommer vara en viktig pusselbit i framtidens infrastruktur. Tillväxten av elbilar innebär t ex både en ökad belastning och en möjlighet att balansera elnätet. Där utmärker sig Tibbers licens att delta i balanseringen av det svenska elnätet åt myndigheten för elförsörjning med hjälp av sina uppkopplade laddstationer för elbilar. Det innebär att man kan möjliggöra utbyggnad av grön el och sänka kostnaden för elbilar på sikt.

”Att förändra våra beteenden i relation till hur vi konsumerar energi är en av de största utmaningarna vi har. Tibber ökar transparensen för hemmen och skapar nya vägar framåt för människor som vill sänka sin förbrukning. Det är människor och teknologi som jobbar tillsammans. Att kunna kontrollera sin förbrukning kommer att bli ännu viktigare när elbilar blir normen och där står Tibber redo med en elegant lösning för balansering av elnätet som jag ser fram emot att se över alla marknader”, säger James Wise, Partner, Balderton Capital.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>