Det kvinnliga programmeringsnätverket Embla strävar efter att öka intresset för inbyggda system och teknik
Hem Nyheter Det kvinnliga programmeringsnätverket Embla strävar efter att öka intresset för inbyggda system och teknik

Det kvinnliga programmeringsnätverket Embla strävar efter att öka intresset för inbyggda system och teknik

Publicerat av: Redaktionen

Det kvinnliga programmeringsnätverket Embla strävar efter att öka intresset för inbyggda system och teknik.

Det kvinnliga programmeringsnätverket Embla strävar efter att öka intresset för inbyggda system och teknik

Sigma Technology startar det nya kvinnliga programmeringsnätverket Embla med visionen att inspirera fler kvinnor att göra karriär inom embedded programmering och skapa en säker plats för kunskapsdelning och nätverkande.

Det första online-eventet äger rum den 24 mars.

Teknikindustrin är en av de sektorer som växer snabbast globalt och i Sverige. IT-sektorn har utvecklats betydligt även under det utmanande pandemiåret. Enligt svenska IT&Telekomföretagens undersökning (2020) kommer det saknas 70 000 experter inom industrin år 2024. Andelen kvinnor som väljer att göra karriär inom teknik och som stannar kvar i branschen minskar fortfarande. Även om fler kvinnor har en civilingenjörsexamen (35% enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ), finns det en lucka mellan kvinnor som väljer datateknik och elektroteknik (11%).

Sigma Technology beslutar därför att starta ett nytt kvinnligt nätverk för att uppmuntra fler kvinnor att välja en karriär inom programmering och inbyggda system. Tina Erlandsson och hennes kollegor vill inspirera studenter och yrkesverksamma att utveckla sig inom programmering och kodning, samt förhindra att kvinnor lämnar branschen.

”Vårt mål är att skapa ett nätverk där kvinnor som jobbar i branschen eller som studerar teknikprogram kan mötas, ha roligt och programmera tillsammans, oavsett på vilket företag eller i vilken industri de jobbar. Vår vision är att inspirera fler kvinnor att göra karriär inom inbyggda system, och skapa en trygg plats för kunskapsdelning och nätverkande i Linköping. Vi kommer att ha praktiska workshops där vi, exempelvis, kan lära oss programmera med Raspberry Pi, men även inspirerande föreläsningar med ledande förebilder från branschen,” säger Tina, en av drivkrafterna bakom Embla-nätverket och systemingenjör på Sigma Technology Mid.

Namnet Embla står för Embedded Ladies Association. Embla var också den första kvinnan skapad av gudarna enligt nordisk mytologi. Den ursprungliga planen vara att starta ett nätverk i Linköping, och sedan expandera till fler städer allt eftersom nätverket blir större. Med det digitala skifte som inträffat under pandemin, kommer det första Embla-eventet hållas online och vara öppet för alla i Sverige. Under kvällen får deltagarna i uppgift att lösa ett kodningsuppdrag samtidigt som de träffar nya människor.

”På Sigma Technology strävar vi efter att upprätthålla en respektfull miljö där människor kan vara som de är. Alla behandlas lika oavsett bakgrund. Vi arbetar aktivt med att vara en attraktiv arbetsplats för både kvinnor och män. Vi ser fram emot det första Embla-eventet och hoppas att många kan delta, ha roligt och programmera tillsammans,” säger Mikael Karlsson, VD på Sigma Technology Mid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>